Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Collage av julegavetips

7 tips til «Tekna-julegaver»

Håper du at barna skal bli interessert i teknologi og naturvitenskap? Her er julegavetipsene fra Teknas samarbeidspartnere innen realfag.

Strever du med å finne julegaver som både er morsomme og lærerike til barna? Tekna Magasinet har bedt Teknas samarbeidspartnere innen realfag om hjelp, og stilt dem følgende spørsmål:

Hva er ditt beste julegavetips som kan bidra til å vekke barns nysgjerrighet for teknologi og naturvitenskap?

Håper svarene kan inspirere. Her kommer de:

1. Full fart i akebakken!

Gi akebrett og la barna selv sjekke hvilket akebrett som er raskest!

 

Gründer og leder av Hvorfor det?, Ruth Aga forteller at tipset hennes er inspirert av Theodor (10) som gjorde sine egne undersøkelser på fart i akebakken.

Årets julegavetips fra Ruth Aga er nemlig akebrett eller kjelke.

– I tillegg til å få med familie og venner ut i en felles aktivitet, gir akebrett også en fin mulighet for barna til å sette opp et eget forskningsprosjekt, sier hun.

– Dere trenger minst to typer akebrett eller kjelker. Ski kan også brukes. Det trenger ikke være dyre brett, bruk gjerne for eksempel rumpeakebrett.

– Still spørsmålet: Hvilket akebrett er raskest? La barna selv komme med forslag til svar og begrunne det. Deretter kan dere foreslå å gå ut for å undersøke dette selv.

– Sammen kan dere legge en plan for undersøkelsen, og la gjerne barna være i førersetet både i planlegging og gjennomføring av testene.

Leder av Hvorfor det?, Ruth Aga ivrer for at barn skal forske og være aktive.

– Dette forskningsprosjektet gir fine muligheter for å snakke om hvordan dere kan måle fart, ulike faktorer som påvirker farten til et akebrett (for eksempel snøtype, tyngde til akeren, stilling til den som aker, startfart), hvordan dere skal skape mest mulig like forhold når dere tester de ulike brettene, om dere har noe teknologiske verktøy som kan brukes under testingen, praktisk bruk av ulike måleenheter, om dere bør undersøke flere ganger for å få sikrere resultater og flere ting. Det er mye læring uten at barna engang merker det.

– Husk at det ikke er nødvendig å bringe opp alle problemstillingene nevnt over eller korrigere og optimalisere alt underveis. For at barna skal bevare nysgjerrigheten og begeistringen, trenger de å eie prosjektet, få prøve og feile, og selv oppdage de ulike utfordringene som dukker opp underveis. Vær en begeistret og undrende sparringspartner, og kos dere med akingen!

Hvorfor det? legger til rette for at barn kan undersøke egne spørsmål med vitenskapelig metode og vise fram resultatet på en forskerutstilling.

– Har dere lyst til å dele resultatene deres, kan dere gjerne gjøre det på Twitter, merk tweeten  #Akechallenge @Tekna og @HvorforD

 

2. Mitt første laboratorium

Forskerfabrikken foreslår sine sett med ekte forskerutstyr.

 

Daglig leder i Forskerfabrikken, Anne Eriksen slår også et slag for at barn skal forske, og har utviklet utstyr som passer til det:

– I Forskerfabrikken har vi troen på at barn lærer best når de kan teste og gjøre ting selv, noe som er essensen i det å drive med forsøk. Da vekkes både nysgjerrigheten og mestringsfølelsen. Vi har derfor laget et sett som inneholder ekte forskerutstyr og mange oppskrifter på spennende eksperimenter barna enkelt kan gjøre hjemme. Vi har tenkt at forsker-karrieren starter her og har valgt å kalle settet for "Mitt første laboratorium"

 

 

3. Årskort på vitensenter

Alltid mye spennende å oppleve på et vitensenter. (Foto: Ian Brodie)

 

Administrerende direktør ved Vitensenteret Innlandet, Elisabeth Erlimo håper familier med barn vil finne veien til vitensentrene i året som kommer:

Elisabeth Erlimo
Elisabeth Erlimo i Vitensenterforeningen vil at alle skal få besøke et vitensenter når de vil.

 

 

 

– Mitt forslag til julegave er årskort på et vitensenter. De finnes det 13 av fra Kristiansand i sør til Tromsø og Alta i nord. Da kan man besøke senteret så mange ganger man vil i løpet av et år, også de dagene med ekstra aktiviteter som for eksempel Skaperfestivaler.

 

 

 

4. Micro:bit – supert til enkel programmering

Barn som lærer seg koding på et arrangement
Lær Kidsa Koding foreslår Mico:Bit som julegave. Her barn i aksjon med koding.
En Micro:Bit
Med ulike Micro:Bit kan du lære enkel programmering

Daglig leder Julie Hansson Tangen i Lær Kidsa Koding anbefaler enkle datamaskiner for å lære scratch-programmering:


– Vi anbefaler micro:bit, LEGO Mindstorm og eventuelt arduinokit til de litt mer viderekommende.


Tangen minner likevel om at det ikke behøver å koste penger for å lære seg å programmere. 

–  På kidsakoder.no kan du finne en kodeklubb i nærheten av der du bor, og melde deg på helt gratis. I tillegg har vi en stor oppgavebank tilgjengelig på våre sider. Du behøver kun en laptop og internett for å komme i gang med mange av oppgavene.

Julie Hansson Tangen
Ifølge Julie HanssonTangen kan du programmere nesten som lego ved hjelp av Micro:bit.

Om produktene hun foreslår, sier hun:

–  Micro:bit er et flott introduksjons-verktøy til barn som aldri har programmert før, samtidig som den kan brukes for de som også har programmert tidligere. Micro:bit er en liten datamaskin laget for å lære barn å programmere på en enkel og morsom måte. Du kan nemlig programmere både i scratch, som er et blokkbasert språk nesten som lego. Etter det er det mulig å gå videre til to andre rene tekstbaserte programmeringsspråk, python og java script. 
–  Et Arduino kit passer gjerne til barn fra 6. klasse, men kan også brukes på både ungdomsskole, videregående og universitetet, så vel som av godt voksne. Arduino har fokus på grunnleggende elektronikk og programmering, og kommer med en god guide som gjør at du skal kunne klare deg på egenhånd. 

–  Vi i Lær Kidsa Koding arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet. Vi vil hjelpe de unge til å ikke bare bli brukere, men også skapere med teknologien som verktøy. 

 

5. Gi tid til å eksperimentere sammen!

Tid til å gjøre eksperimenter, er det beste gaven ifølge FIRST Scandinavia. Her fra en First Lego League-konkurranse.

 

FIRST Scandinavia ved Silje Kumeus, June Navjord Moltubakk, og Mariann Johnsen har følgende forslag:

Silje Kumeus, June Navjord Moltubakk og Mariann Johnsen
Konseptleder Silje Kumeus, pedagog June Navjord Moltubakk, og prosjektleder Mariann Johnsen i FIRST LEGO League Scandinavia.

 

 

–  Vårt beste julegavetips, er å gjøre realfagseksperimenter sammen med barna. Da gir man både tid til å være sammen og en artig innføring i realfag i praksis. Det finnes mange som har spennende eksperimenter, både gratis og som man kan kjøpe. Sjekk for eksempel ut Pinterest, Nysgjerrigper eller Forskerfabrikken. God jul fra oss i FIRST Scandinavia!

 

 

6. Gyro som trosser tyngdekraften

Seniorrådgiver Silje A. Wolff i Nasjonalt senter for realfagsrekruttering (NSR) slår et slag for ting du for eksempel kan finne i nerdebutikken.

– Sphero robotball finnes i mange varianter, er gøy og lå under juletreet til flere barn av NSR-ansatte i fjor, forteller hun.

Lego-set av et romskip
Romfartslego er Siljes personlige favoritt
Sphero robotball
Sphero robotball finnes i mange versjoner og er gøy.

– Teknolego og romfartslego er også personlige favoritter.

Silje Wolff i Nasjonalt senter for realfagsrekruttering er fan av stjernekikking og magnetisk sand.

Det er også mye fint og gode råd å få i gavebutikken til de lokale vitensentrene. Det kan for eksempel være byggesett av solsystemet, magnetisk sand, eller kanskje en gyro som trosser tyngdekraften. Bor man langt et slikt sted finnes masse gøy i nerdebutikken og her er det inndelt etter tema.  

– Ellers er vi veldig fan av opplevelser som en kveld med stjernekikking og kakao, lage en vulkan på kjøkkenet,  billetter til Inspiria, Teknisk museum, Akvariet eller noe annet gøy.  

7. Kjøp brukt!

Anne Cathrine Strande Straube som er leder for realfagssatsingen i Tekna, synes alle forslagene fra foreningens samarbeidspartnere er gode:

Anne Cathrine Strande Straube slår et slag for gjenbruk og byttekveld før jul.

– Lag noe sammen, bygg med Lego, lag små forskingsprosjekt i julekalenderen! Jeg er opptatt av å trigge barns nysgjerrighet, la de undre seg litt og finne noen svar selv. Her har samarbeidspartnerne våre mange gode forslag!

– Men som bærekraftsrådgiver i Tekna vil jeg også oppfordre til å kjøpe brukt eller invitere til noe du kan kalle «fiksefest» eller «byttekveld». Da kan dere Tekna-foreldre invitere barna til å ta med noe de vil reparere, fikse eller bytte, så gjør dere det sammen som et slags juleverksted og får en fin opplevelse, sier Strande Straube.