Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av en stor drone på en flystripe med Norgeskartet limt inn på bildet

NØDNETT: Norge kan bli første land i verden som har droner i beredskap for å etablere nødnett. Foto: Kartverket/ Robot Aviation,

– 4-5 droner vil dekke hele Norge

Norge kan bli første land i verden med droner i beredskap for å etablere nødnett.

Vi har blitt veldig avhengig av dekning i hverdagen, ikke bare til jobb og fritid, men også til krisesituasjoner. Det er mange hundre som går seg vill i de norske fjell hver sommer, og vi har hatt flere tilfeller av at infrastrukturen blir ødelagt av skred, brann, vær og vind.

Det å få sagt fra til politi, brannvesen eller ambulanse i tide – er Alfa og Omega, men hva gjør du når dekningen er borte?

Nå kan dette problemet bli løst – med droneberedskap Norge rundt.

Vil dekke et stort område

På EKOM-konferansen fortalte Børre Larsen, som administrerende direktør i Robot Aviation AS, om planene deres med å sette ut droner rundt omkring i Norge, som er i beredskap for å etablere nødnett på kort tid.

– Vi har gjort noen studier og funnet ut at hvis vi utplasserer 4-5 droner på de riktige stedene i Norge vil du kunne nå 90 prosent av fastlands-Norge innenfor 2 timer. Du kan altså etablere mobilnettet på 2 timer, det kan potensielt redde liv.

– I vår tid har jo folk alltid med seg mobilen, sier han.

Larsen forteller at det er flere fordeler ved å etablere nett fra lufta.

– Hvis du tenker på nett nedover, fra 2000 meter høyde vil du omtrent dekke et område på 6 kvadratkilometer på bakken med denne dronen. Jo høyere du flyr opp, desto større område vil dronen dekke.

– Ved å tilpasse høyden kan vi tilpasse hvor stort område som skal dekkes, det er lett i forhold til topografiske forhold på bakken i forhold til vinkler. Vi kan også i noen tilfeller tilpasse i forhold til hvor det er dårlig vær, det er jo ulikt vær i ulike luftlag. Ikke minst er det en betydelig fordel at denne dronen vil ligge høyt over der hvor redningshelikoptre og andre etater jobber hvis det er et krisehåndtering-scenario.

Bjørn Larsen står på en scene.
Børre Larsen i Robot Aviation tror vi får mange fordeler ved å ha droner i beredskap. Foto: Sondre Tallaksrud.

Kan hjelpe under kriser

Han forteller at det ikke bare er bortkommende turgåere som kan dra nytte av nødnettet.

– Om infrastrukturen på bakken ødelegges på grunn av brann, snødskred eller slikt, vil man kunne etablere midlertidig dekning og holde en sånn drone i lufta i 20 timer – mens man får etablert infrastrukturen på bakken.

Og det er ikke bare i kriser hvor det kan være greit å ha nett tilgjengelig.

– Det kan for eksempel også være TV-sendinger og lignende hvor man trenger nett, forteller han.

Les også: Astrup: – Det er ikke greit i det hele tatt – det er svært problematisk

Hva er stegene videre?

Det er faktisk ikke lenge til dette systemet kan være oppe og går, så lenge alt går etter planen.

– Vi må slutt-teste det komplette systemet, så skal vi skal fly på Svalbard til våren, mest sannsynlig rundt april måned. Der skal vi iscenesette en krisesituasjon og se om systemet fungerer slik det skal.

– Deretter skal vi gradvis forbedre ytelse i form av flytid, rekkevidde og vær-robusthet. Det finnes blant annet ikke de-icing til droner per dags dato, det må vi fikse.

– Kan vi bli første landet i verden som har drone-beredskap på denne måten?

– Dette er gjort militært av amerikanere under tidligere kriger, men ikke sivilt, det har jeg til gode å se. Jeg tror vil ligger godt an i løypa i forhold til resten av verden ja.