
Klimaloven er tverrpolitisk vedtatt på Stortinget og sier at Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Men hvordan skal vi gjøre de riktige valgene underveis?
Vi inviterer politikere til å diskutere veivalgene mot lavutslippssamfunnet. Klimaloven er tverrpolitisk vedtatt på Stortinget og den sier at Norge skal bli et lavutslippssamfunn i 2050.
Men skal vi oppnå dette, må vi gjøre en mengde veivalg underveis – og da har vi en tendens til å la oss lokke av andre, fristende belønninger. I tillegg til å kutte klimagassutslippene med 50% innen 2030 (og 95% innen 2050), har Norge signert FNs naturavtale, som sier at vi skal stanse- og reversere tap av natur. Men når vi skal ta valg i enkeltsakene, virker det som om vi kommer lenger og lenger vekk fra disse målene.
Hva er grunnen til det? Er det fordi partiene ikke tør å gjøre det som er nødvendig, i frykt for å miste velgere? Er det pengemakta som rår, slik at vi ikke greier velge bort en mulighet til å tjene penger? Er det kommunene som har skylda?
Og hva skal vi gjøre med det? Hvilke løsninger trengs? Hvilket ansvar har regjeringen og partiene på Stortinget? Hvilket ansvar har vi i Tekna – som fagforening og faglig forening? Hva kan vi gjøre for å hjelpe politikerne?