Tekna X - Grønt er skjønt

Tekna X er en rekke korte, 8 minutters foredrag om populærvitenskapelige tema. Kjøp deg noe i baren, len deg tilbake og hør på spennende foredrag !
Den årlige tradisjonen med Tekna X fortsetter og vi gleder oss til å høre mer om:
KSAT: NICFI Satellite Data Program: Imagery of the World’s Tropical Forests The NICFI Satellite data program is a Norwegian government funded initiative focused on reducing and reversing tropical forest loss by reducing the barriers to access of commercial high resolution satellite data. This, first of it’s kind, program has made available satellite imagery over 45M sq km of the world’s tropical rainforests on a monthly basis for free to any users working in, or interested in, protecting and managing our tropical forests. This presentation will explain more about the how, when and why as well as what is offered and how to access it along with use cases on how this data is helping them to unlock information, improve statistics and reporting, supporting zero-deforestation commitments and improving transparency as part of forest management.
Richard Andre Ingebrigtsen, seniorforsker UiT: Brunt er også skjønt - algedyrking på Finnfjord smelteverk Finnfjord og UiT har siden 2015 samarbeidet om å bringe mikroalgedyrking nærmere industriell skala gjennom "Finnfjordprosjektet". Målet er rett og slett å bruke røyk og kjølevann fra ferrosilisiumsmelteverket til å lage verdifull biomasse som kan brukes til laksefór. Mikroalger trenger massevis av CO2 for å vokse. Denne CO2en bindes gjennom fotosyntese og blir til fett med høy andel av EPA, samt proteiner som til sammen er næringsrik mat. I tillegg er mikroalgene her oppe naturlig energibesparende ved at de ikke trenger mye varme og lys, noe som gjør saken ganske mye bedre. Denne forskningen er et resultat av tett samarbeid mellom industri og akademia om karbonfangst og bruk (CCU), men hva om man gjør det lettere for industrien, instituttsektoren og akademia å møtes for å teste slik teknologi? Da er løsningen et kostnadsbesparende tverrfaglig senter for karbonfangst og bruk (så trenger man ikke bygge ny lab for hver gang man skal gjøre et pilotforsøk).
Norce: Fremtidens mat - hvordan passer genredigering inn i dette bildet? Genteknologi har potensiale til å gjøre nytteplanter bedre tilpasset klimaendringene, redusere miljøbelastende effekter av landbruk og akvakultur, og på denne måten bidra til å effektivisere matproduksjonen for verdens befolkning. Men utsetting og utslipp av genmodifiserte organismer kan også ha langsiktige, negative virkninger. I tillegg er det mye usikkerhet rundt genteknologiens påvirkning på blant annet økonomiske og politiske maktstrukturer, menneskets relasjon til andre levende organismer, kulturutøvelse og identitet, samt sosiale og samfunnsmessige verdier.
Hva er forutsetningene for at genteknologi kan bidra til en mer bærekraftig matproduksjon på land og til havs? Hvordan kan vi ta hensyn til ulike samfunnsmessige, kulturelle, etiske og økologiske perspektiver ved bruk av genteknologi?
Troms og Finnmark fylkeskommune: - Klimautfordringen – hvordan løse det på regionalt nivå? Offentlig forvaltning og helhetlig regional planlegging for klimaomstilling og litt om klimapartnernettverket.
Tromsopp - SOPP - For å bygge fremtiden The fungi-kingdom has in our eyes a lot of potential for solving problems of the present and future.
We will shortly look at some applications where fungi have shown their potential. This includes the role of fungi in a circular economy, fungi as novel building material and fungi for bioremediation.NIBIO -Arktisk lys og Arktisk landbruk Presentasjon om hvordan de Arktiske lysforholdene definerer rammene for verdens nordligste landbruksproduksjon i Nord-Norge. Samt, hvordan Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) i Tromsø arbeider med forskning og utvikling for matproduksjon i det Arktiske landbruk nord for Polarsirkelen.
Torill Jensen Universitetslektor i ernæring - Kan vi spise oss til en mer human og sunn verden? fordeler og ulemper ved vegetarisk kosthold** Vi ser en økende interesse for å spise mindre kjøtt og etterspørselen etter plantebaserte erstatningsprodukter øker. Men hva skjer med sammensetningen i kosten når vi kutter ut kjøtt, og har det egentlig noe å si for miljøet?
Dette blir en utrolig spennende kveld, så meld deg på før det blir for sent !