
Møt internettpioneren Dag Belsnes, en av tre nordmenn som blir hedret på messingplakett på Stanford University i California som en av internetts «oppfinnere»!
La oss gå tilbake til juni 1973. Da ble Norge, som det første landet utenfor USA, koblet til det amerikanske datanettverket ARPANET. Datanettverket bandt sammen amerikanske forskningsmiljøer fra 1969, finansiert av det amerikanske forsvaret.
Jordskjelvstasjonen NORSAR på Kjeller i Norge fikk i juni 1973 den første internasjonale forbindelsen til ARPANET. Tilknytningen skjedde rett før en forbindelse fra universitetet UCL i London.
Norge var dermed det første landet utenfor USA som ble tilknyttet det som senere ble kjent som internett.
De utbredte kommunikasjonsprotokollene TCP/IP ble utviklet for ARPANET. Protokollen ble tatt i bruk i 1983. Flere nordmenn deltok i dette arbeidet, og tre av dem har fått navnet sitt på messingplaketten på Stanford University i California som hedrer internetts «oppfinnere».
En av disse tre norske internettpionerene er matematikeren Dag Belsnes som i en årrekke var tilknyttet Norsk Regnesentral og Universitetet i Oslo.
I dette foredraget vil han forklare hvorfor akkurat NORSAR på Kjeller ble så spesielt utvalgt, og ta oss gjennom hendelser i internetts barndom, og reflektere over fremtiden for internett. Det blir også en sesjon med samtale og spørsmål fra salen.
Enkel servering i museets kafe fra kl. 16 for de som har meldt seg på.
Om foredragsholderen
Dag Belsnes er cand.real. med hovedfag i matematikk fra Universitetet i Oslo i 1967. Han har vært forsker og forskningssjef på Norsk Regnesentral og professor II ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo. Under et studieopphold ved Stanford University deltok han i arbeidet med utviklingen av basisteknologien for internett.
Les artikkel i Aftenposten om Belsnes rolle i internetts utvikling
Arrangementet er i samarbeid med Teknisk museums Venneforening, Teknas teknologihistoriske gruppe og NITO.