18.–19. nov.
Arrangementet er avlyst

Dette kurset gir deg praktiske metoder for å styre risiko i tekniske, avanserte prosjekter.

Meld meg på

Store, tekniske prosjekter er krevende å styre, da mye kan gå galt, og går ofte galt. Økt kompleksitet, prosjekter som vokser ut av sine opprinnelige planer, press på tid og kostnader samt krevende kunder og interessenter gjør alt mer risikofylt.

Metodikk som virker:

Metodene du lærer på dette kurset er utprøvd i større internasjonal sammenheng og brukes ofte av ingeniørbedrifter som Intel, HP og Boeing. Men de er også brukt i mindre skala og i Norge, innen IT, software og av start-ups. Dette betyr at metodene kan brukes i enhver sammenheng, og at de passer like godt til små prosjekter som gigantiske.

Vi tror at "the devil is in the details" og at risikohåndtering er noe om bør gjennomsyre en ingeniørs arbeidshverdag. Kurset gir deg en oversiktsmeny og en oppskrift på nettopp dette.

Metodene er ikke tradisjonelle og akademiske risikometoder. De er utviklet av kurslederene selv gjennom flere tiår blant ledende bedrifter som Intel, Ericsson og Boing.

Du lærer ulike metoder for risikohåndtering ved:

 • Krav og målsetninger
 • Design og arkitektur
 • Kontrahering
 • Prosjekthåndtering
 • Kvalitetssikring

Gilbs metoder for kravformulering er vedtatt som beste praksis og norm for IEEE-opplæring i krav. Dette er basert på over 20 års omfattende erfaring på Intel. Som deltaker vil du få oversikt over praktiske og nyttige metoder for å redusere et prosjekts risiko som du vil kunne ha nytte av i egen stilling.

Praktiske tips:

Som deltaker får du tilgang til “Weekly Principles with Kai & Tom Gilb”. Hver uke i 33 uker legger kurslederne fram ett prinsipp rundt prosjektledelse og kvalitetssikring og diskuterer det i en video. Her vil du få innsikt før kurset, og lenge etter kurset.

Hvem passer kurset for:

Dette kurset er for alle ingeniører som vil ha bedre metoder for risikohåndtering, på en "lean" måte – tidlig og forebyggende i prosjektet.

Husk å ta med PC:

Ta med deg en PC eller Ipad på kurset. Det går an å gjennomføre kurset uten også men det blir mye enklere for deg om du tar med.

Meld meg på

Se programDette er et Tekna Premium-kurs utviklet i tett samarbeid med våre dyktigste fageksperter.

Les mer om Tekna premium her!
Skriv ut

MANDAG 18. NOVEMBER

DEL 1: Metoder for upstream og "lean" riskikohåndtering

08:30 Registrering, kaffe, te og lett frokost

09:00 Oppstart kurs: Velkommen og praktisk info

Risikometoder ved krav og målsetninger

 • Kvantifisering av alle kvalitetskrav, og andre verdikrav
 • Omfattende "bakgrunnsinformasjon" for kravene som støtter risikoanalyse

Risikometoder ved design og arkitektur

 • Estimering av innvirkning på samtlige kritiske effekter (sideeffektsanalyse)
 • Estimering av alle kortsiktige og langsiktige kostnader ved teknologiske forslag
 • Troverdighets kvantifisering og dokumentasjon
 • Beregning av kostnadseffektivitet for tekniske og organisatorisek løsninger
 • Sikkerhets-margin beregning for total arkitektur

Risikometoder ved kontrahering

 • Kvantitativ og trinnvis kontrahering for resultater og kvaliteter

17:00 Slutt dag 1

ONSDAG 19. NOVEMBER

DEL 2 Risikometoder i prosjekt gjennomføring

08:30 Kaffe, te og lett frokost for de som ønsker

09:00 Oppstart dag 2

Risikometoder ved prosjekthåndtering

 • Avansert teknologileveranse oppdelingsmetoder for a redusere risiko, og å levere tidlig
 • Smidig målbar resultat-tilbakemelding, for sporing av projektfremgang
 • "Dynamic Design to Cost", for å levere under budsjett, og på tid, hver gang

Risikometoder ved kvalitetsikring

 • "Specification Quality Control": En lean kvalitetskontroll-metode som passer alle typer ingeniør spesifikasjoner
 • Best praksis regler for Spec QC og hvordan man motiverer til brukspraksis
 • Ingeniørprosess "exit", basert på lønnsom upstream feiltetthet

17:00 Kursslutt

Det vil bli lagt inn lunsj og jevnlige pauser underveis i kurset. Kursbevis deles ut siste dag til dem som ønsker det. Kurset vil foregå som en blanding av forelesninger, diskusjoner, erfaringsutveksling og oppgaver.

Registrering første fra kl. 0830. Kursoppstart kl. 0900 andre dag. Kurset vil være ferdig begge dager kl. 17.00

Kursmateriell:
Dokumentasjon: Tekstbok: Tom Gilb: «Competitive Engineering» (2005) og "Value Planning" (2017). Assorterte papirer og presentasjoner på www.gilb.com. Resten av dokumentasjonen vil bestå av et sett med presentasjoner, papirer og casestudier. Deltakere som ønsker å gå dypere inn på risikohåndtering enn kurset rekker over, vil få dokumentasjon til oppfølging.

Som kursdeltaker vil du også få tilgang til “Weekly Principles with Kai & Tom Gilb”. Hver uke i hundre uker legger kurslederne fram ett prinsipp rundt prosjektledelse og kvalitetssikring og diskuterer det i en video. Her vil du få innsikt før kurset, og lenge etter kurset.

 • Kai og Tom Gilb

  Kurset vil bli ledet av Tom Gilb med assistanse av Kai Gilb, begge anerkjente fagpersoner innen kvalitetskontroll, kvalitetssikring og risikostyring av både store og små hardware-og softwareprosjekter nasjonalt og internasjonalt.

  De er et entusiastisk og dynamisk far og sønn-lag som alltid sørger for at du som kursdeltaker får en interessant og høyaktuell læreopplevelse. Mange større virksomheter bruker deres metoder, som IBM, HP, Nokia, Ericsson, Intel, Bechtel, Siemens, Boing, Philips, Hive (British Gas) US DoD og UK Energy Department. Metodikken passer like godt i mindre virksomheter og mindre prosjekter.

  Gilb holder kurs over hele verden innen sitt fagfelt. De er konsulenter for mange internasjonale tungvektere innen IT, er forelesere ved universiteter, høgskoler og store konferanser både i inn- og utland og de skriver artikler og fagbøker.

  Gilbs metoder for kravformulering er vedtatt som beste praksis og norm for IEEE opplæring i krav. Dette er basert på over 20 års omfattende erfaring på Intel.

  I 2012 ble Tom Gilb tildelt utmerkelsen "Honorary Fellow of the British Computer Society". Han er ofte gjesteforeleser ved ulike universiteter og institusjoner som U. C. Berkeley, Stanford, Seattle University, London School of Economics, Universitet i Oslo, NTNU, TU Munich, Tampere and Helsinki Technical Universities, University of San Luis Obisbo, and The International Institute of Information Technology IIIT Bangalore.

  Se frem til et meget godt utarbeidet kurs med høy nyhets- ognytteverdi basert på årelang praktisk erfaring med verdens ledende organisasjoner.

  Les mer om Gilb-duoen på www.gilb.com.

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet: