18. nov.
kl. 09:00–11:00
Streaming, Nettbasert

Regulatoriske sandkasser skal fremme ansvarlig innovasjon innenfor gode rammebetingelser. Men hvem får tilgang til bøtten og spaden? Hvordan kan flere få nytte av det som skjer i sandkassene?

Meld meg på

Tekna Big Data, Juristforbundets Tech Forum og Econa's Fagnettverk for finansielle tjenester inviterer til nettseminar

Regulatoriske sandkasser brukes som verktøy på områder som preges av høy utviklingstakt, og hvor tradisjonelle lovgivningsmekanismer ofte oppleves som hinder for innovasjon og utvikling. Men virker det? Hvem slipper til i sandkassene, og hvordan skal erfaringene vurderes, læringen ivaretas og kunnskapen deles?

Program

Tidspunktene er veiledende.

09.00: Velkommen v/Joachim Benno, leder Juristforbundets Tech Forum
09.05: Regulatoriske sandkasser som virkemiddel for regjeringen v/Paul Chaffey, KMD
09.15: Erfaringer og refleksjoner om fintech-sandkassen v/Vidar Nordtømme, Finanstilsynet
09.30: Planer og refleksjoner om sandkassen for kunstig intelligens v/Kari Laumann, Datatilsynet
09.45: Pågående prosjekt i fintech-sandkassen: Antihvitvasking v/Rikke Øksnes, Quesnay
09.55: Forventninger til sandkassen for kunstig intelligens v/Anders Holt, NAV
10.05: Samtale med Anders Løland, Norsk Regnesentral, Jon Christian F. Nordrum, UiO, Liv
           Freihow, IKT Norge, samt tidligere innledere, ledet av Sigurd Mathiesen, Econa Oslo Akershus
10.50: Avslutning

Mer om regulatoriske sandkasser

Regulatoriske sandkasser lar utvalgte virksomheter – etter søknad – teste ut produkter, teknologier eller tjenester på et begrenset antall kunder, i en begrenset tidsperiode, med oppfølging fra tilsynsmyndighetene.

Finanstilsynet har i dag en regulatorisk sandkasse for fintech (finansiell teknologi), mens Datatilsynet er i ferd med å etablere en regulatorisk sandkasse for personvern. Sistnevnte er en direkte oppfølging av regjeringens strategi for kunstig intelligens.

Formålet er å øke virksomhetenes forståelse for regelverkets påvirkning på forretningsmodeller, produkter og tjenester, og samtidig gi lovgiver og myndigheter økt forståelse for nye teknologiske løsninger og et grunnlag for hvordan rammeverket kan utvikles for å ivareta de involverte interessene på best mulig måte.

Direktesending

Seminaret er gratis og åpent for alle interesserte, men du må melde deg på for å få tilsendt lenke. Lenken sendes ut dagen før sendingen.

Medlemmer av Juristforbundet bes melde seg på via Juristforbundets nettsider, og medlemmer av Econa via Econas nettsider. Tekna-medlemmer – og andre – kan bruke knappen til høyre.

Møtet arrangeres av Tekna Big DataJuristforbundets Tech Forum og Econa's Fagnettverk for finansielle tjenester.

 • Paul Chaffey

  Statssekretær

  Kommunal- og moderniseringsdepartementet

  Paul Chaffey har vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet siden 2013. Han kom da fra jobben som administrerende direktør i Abelia. Han har studert statsvitenskap og historie, og har tidligere jobbet i Statoil. Fra 1989 til 1997 var han stortingsrepresentant. Han har hatt styreverv i en rekke institusjoner, som Amnesty, NUPI, Universitet i Oslo, Næringslivets sikkerhetsråd og programmet Forny 2020 i Norges Forskningsråd.

 • Vidar Stjern Nordtømme

  Tilsynsrådgiver

  Finanstilsynet

  Vidar Nordtømme er koordinator for Finanstilsynets regulatoriske sandkasse for fintech-virksomheter og for Finanstilsynets informasjons- og veiledningstilbud for fintech-virksomheter. Han har mastergrad i økonomi fra Bournemouth University i England og har jobbet 9 år i Finanstilsynet i avdelingen for markedstilsyn.

 • Kari Laumann

  Prosjektleder

  Datatilsynet

  Kari Laumann leder Datatilsynets sandkasse for kunstig intelligens. Hun er sosiolog og har jobbet i skjæringspunktet mellom samfunn, teknologi og personvern i en årrekke med erfaring fra Teknologirådet og Datatilsynet. Kari har også erfaring som direktør for personvern i Asia for Telenor med fokus på implementering av personvernpolicy i Telenors asiatiske virksomheter.

 • Rikke Øksnes

  Compliance Consultant

  Quesnay AS

  Rikke Øksnes har bakgrunn fra European Law School (Maastricht University) og United Nations University (UNU-MERIT) i Nederland. De siste to årene har Rikke jobbet med fintech og regtech i Quesnay, med spesielt fokus på KYC, AML, MiFID II og GDPR.

 • Anders Holt

  Personvernombud

  NAV (Arbeids- og Velferdsdirektoratet)

  Anders Holt er personvernombud i NAV, med et ansvarsområde som favner 14.000 NAV-ansatte og nærmere tre millioner brukere. Han har tidligere blant annet vært personvernombud og Privacy Officer i Telenor, Communications Manager i NRK Aktivum, og Content Manager i Nextra. Han har bl.a. en magistergrad i filosofi og har også praktisert som frilans filosof i over 20 år.

 • Anders Løland

  Assisterende forskningssjef

  Norsk Regnesentral

  Anders Løland har doktorgrad i statistikk og lang erfaring med stordata og kunstig intelligens. Han er assisterende forskningssjef ved Norsk Regnesentral, co-director i BigInsight, og sitter i styringsgruppen for NAINE – Norwegian Artificial Intelligence Network for Europe.

 • Jon Christian Fløysvik Nordrum

  Førsteamanuensis

  UiO - Det juridiske fakultet

  Jon Christian F. Nordrum er førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Han forsker og underviser i lovgivningslære og forvaltningsrett. Han har erfaring fra lovarbeid, bl.a. som leder av offentlige utvalg og har skrevet boken Bedre regulering: Årsak-virkningsanalyser i norsk reguleringsprosess (Gyldendal, 2019) der han drøfter ulike metoder for å anta om virkninger av lover.

 • Liv Freihow

  Direktør politikk

  IKT Norge

  Liv Freihow har vært ansatt i IKT-Norge siden 2004. Hun jobber med rammebetingelser for IT-næringen, med mål om å bidra til akselerert vekst og konkurransekraft for tech-selskaper. Hun har en MA fra London School of Economics og en MSc fra University of Southern California.

 • Joachim Benno

  Leder JF Tech Forum

  Norges Juristforbund

  Joachim Benno (LLM/Master of Laws) leder Juristforbundets Tech Forum. Han har arbeidet med tele-, medie- og IT-rettslige problemstillinger siden slutten av 1980-tallet. Joachim har blant annet erfaring som Director Public and Regulatory Affairs i Telenor, medlem av den svenske IT-kommissionens IT-rättsliga Observatorium og som hovedsekretær i den svenske Konvergensutredningen (om regulatoriske konsekvenser av sammensmeltningen mellom it-, telekom- og mediesektorene).

 • Sigurd Mathiesen

  Nettverksstyreleder finansielle tjenester

  Econa Oslo og Akershus

  Sigurd Mathiesen har mer enn 25 års erfaring fra ledelse, styreverv, virksomhetsstyring, rådgivning, innovasjon og tilknyttet mentoring i både norske og internasjonale virksomheter. Han er utdannet med en MBA i Finans fra Norges Handelshøyskole (NHH) og har tilleggsstudier fra Handelshøyskolen BI innen strategisk styrearbeid, digital transformasjon, organisasjonsutvikling & endring samt innen forvaltningsrett og personvern ved Universitetet i Oslo. Han er i dag partner i Howart Compliance, et skandinavisk konsulentselskap innen virksomhetstyring.

Samarbeidspartner

 • Juristforbundet
 • Econa Oslo Akershus

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet:

IT og tele

Kræsjkurs i INF161

5. nov.
kl. 16:15–20:00
Streaming, Nettbasert

IT og tele

Hvilke data gir jeg fra meg på nettet?

12. nov.
kl. 17:00–18:30
Streaming, Nettbasert