Hopp til innhold
Alle kurs og arrangementer

Norsk treforedling – fra vannhjul til informasjonsteknologi

Teknologihistorisk gruppe

Norsk Teknisk Museum Oslo, Oslo
Dette arrangementet er ikke lenger aktivt, se vår kalender for kommende kurs og arrangementer.
Deltaker
Kr 0
14. feb. 2018
kl. 17:00 - 19:00
Norsk Teknisk Museum Oslo, Oslo
Kursnummer: 35748
Kontakt: Marthe Waage - +4792800079

I år er det 155 år siden at det første lille treslipeapparat ble installert i Norge. Begivenheten markerte starten på en formidabel teknologisk utvikling.

Gjennom foredraget følger vi utviklingen fra vannhjulsdrift og enkle løsninger – og fram til våre dagers storskala prosessindustri med bruk av informasjonsteknologi i alle ledd.

I foredraget vil Reidar Heieren åpne historiske luker til en rekke tekniske milepæler langs tidslinjen.

Teknologene i norsk treforedling var fra første stund nysgjerrige og hadde et våkent blikk for hva som foregikk utenfor landets grenser. Geografiske grenser ble på mange måter revet ned og gjort usynlige. Det oppstod et samspill mellom industrifolk, norske konsulenter, oppfinnere, en norsk leverandørbransje som tok inn det ypperste fra utlandet – og et innslag av selvstendige norske maskin- og utstyrsprodusenter.

Den teknologiske utviklingen har dels vært stimulert av et kappløp om å produsere med lavest mulige kostnader pr. tonn ferdig vare. Totalforbruket av treforedlingsprodukter har alltid gått oppover, men bransjens klassiske dilemma har vært at prisene på sluttproduktet presses av et overbud i markedet.

Utviklingen har også vært stimulert av stadig skarpere krav til det vi i dag kaller for HMS; Helse, Miljø og Sikkerhet. På flere områder har dette gitt en egen teknologisk utvikling, parallelt med selve kjernen i en treforedlingsbedrift.

Foredraget vil blant annet peke på banebrytende revolusjoner innen fremstilling av både mekaniske og kjemiske masser, papirmaskinenes størrelsesutvikling, smart bruk av ENØK – og ikke minst, utnytting av ny måleteknikk og informasjonsteknologi.

Praktisk informasjon

Foredraget starter klokken 17:00. Det blir lett servering fra klokken 16:30 for påmeldte deltagere.

Del