26. okt.
kl. 10:00–14:00
Christiania Quartalet Møtesenter, OSLO

Mye tyder på at fremtiden blir elektrisk. I løpet av denne konferansen skal vi komme nærmere inn på spennende utslippsfrie alternativer.

Meld meg på

Beskrivelse

Visste du at ledere i energirelaterte virksomheter verden over har dannet en kommisjon med hensikt å redusere utslipp? Auke Lont, tidligere CEO i Statnett, vil fortelle oss om dette.

Videre vil Torstein Dale Sjøtveit, gründer og arbeidende styreformann i Freyr Battery, fortelle om dette selskapet. Flere norske virksomheter ligger i strartgropen for å starte produksjon av batterier, og Freyr Battery er en av de som har kommet lengst.

Er elektriske biler så mye bedre for klimaet en biler med forbrenningsmotor? Linda Ager-Wick Ellingsen fra Transportøkonomisk Institutt forteller om elbilene fra et livsløpsperspektiv.

Vi får besøk av tre dyktige foredragsholdere og programmet for konferansen er som følger:

09.30: Registrering

10.00: Velkommen

10.15: Energy Transitions Commission – Auke Lont, tidligere CEO i Statnett

The Energy Transitions Commission (ETC) is a global coalition of leaders from across the energy landscape working together to accelerate the transition to a zero-emissions future. ETC develop transition roadmaps and tools building on robust analysis and extensive exchanges with experts and practitioners across energy-intensive value chains. This work is generally undertaken with a range of partners, industry associations, NGOs and experts. In the harder-to-abate sectors specifically, we work under the umbrella of the Mission Possible Platform, an initiative established by the ETC and the World Economic Forum.

11.15: FREYR – Et nytt norsk industrieventyr? – Torstein Dale Sjøtveit, gründer, Freyr Battery

Torstein vil fortelle om hvordan FREYR Battery ønsker å bidra til avkarbonisering av transport- og energisystemer gjennom å levere bærekraftige og kostnadseffektive batterier. Sammen som et samfunn må vi substansielt akselerere vår innsats for å redusere CO2-utslippene de neste ti årene. Vi mener at elektrifisering og batterier er en instrumental del av løsningen, og derfor utvikler vi bærekraftige produksjonsfasiliteter for lithium-ion-batterier i Mo i Rana i tillegg til utvikling av prosjekter i Finland og USA.

12.00: Lunsj – Det vil bli servert påsmurt lunsj og kaffe

12.45: Elbiler fra et livsløpsperspektiv – Linda Ager-Wick Ellingsen, Transportøkonomisk Institutt

Elbiler omtales ofte som «nullutslippsbiler», men benytter man et livsløpsperspektiv har elbiler likevel utslipp og miljøbelastninger knyttet til strømmen som lader batteriet, produksjon og sluttbehandling av bil og batteri. Linda vil blant annet fortelle mer om LCA-metoden som brukes for å beregne produkter og tjenesters klima- og miljøfotavtrykk, elbilers klima- og miljøfotavtrykk sammenlignet med bensin- og dieselbiler og de viktigste faktorene som påvirker elbilers klima- og miljøfotavtrykk.

Konferansen vil ikke bli streamet.


Om foredragsholderne

Auke Lont er en nederlandsk bedriftsleder. Han var i perioden 2008 - 2021 administrerende direktør i Statnett. Lont er utdannet innenfor matematikk og samfunnsøkonomi fra Universiteit van Amsterdam. Han flyttet til Norge i 1981, der han i hovedsak har arbeidet i olje- og gassindustrien

Torstein Dale Sjøtveit er grunnlegger og arbeidende styreleder for FREYR Battery. Han var administrerende direktør for det statseide selskapet Sarawak Energy Berhad i Malaysia fra 2009 til 2017. Før han tok denne posisjonen var han administrerende direktør i en av Europas største selskapsgrupper for skipsbygging, Aker Yards. Sjøtveit har også hatt ulike lederroller i Norsk Hydro, inkludert konserndirektør med ansvar for oppstrøms aluminium som inkluderer bauksitt- og alumina-områdene samt smeltere og støperi globalt.

Linda Ager-Wick Ellingsen er seniorforsker ved TØI og har jobbet med LCA gjennom forskning, undervisning og rådgivning. Hun har doktorgrad i industriell økologi med fokus på LCA av Li-ion batterier og jobber med energi- og transportteknologiers miljøregnskap fra et livsløpsperspektiv. Linda har ledet flere internasjonale forskningsstudier og har blant annet samarbeidet med Nobelprisvinner i kjemi Stan Whittingham.

Finn frem:

Rom: Auditoriet. Adresse: Grev Wedels Plass 7, Oslo