Hopp til innhold
Alle kurs og arrangementer

Matkultur og historiefortelling

Ntnu Vitenskapsmuseet, Trondheim
Dette arrangementet er ikke lenger aktivt, se vår kalender for kommende kurs og arrangementer.
Egenandel (medlemspris)
Kr 150
19. mars 2024
kl. 13:30 - 15:30
Ntnu Vitenskapsmuseet, Trondheim
NTNU Vitenskapsmuseet (publikumsinngangen), Erling Skakkes gate 47B, 7012 Trondheim
Avbestillingsfrist: 3/15/2024
Kursnummer: 46676
Kontakt: Kristine Halvorsen - +4741323283

Bli med på på en smaksreise gjennom historien! Maten fra havet har vært en viktig ressurs helt fra de første menneskene slo seg ned langs Trøndelagskysten. Her har menneskene drevet med fiske og fangst gjennom alle tider. Dette er en del av vår kultur- og naturarv. Hvordan har vår trønderske meny endret seg gjennom tidene? Hva sto på menyen for 10 000 år siden, hva serveres av marine arter i dag?

Dere vil følge smaken fra istid til nåtid, med blikk inn i framtiden. Samtidig med historiefortellingen vil kokken servere smaksprøver av marine arter som inspirasjon og til samtale med dere om hvordan man ser for seg framtidas bruk av sjømat. Kokken involverer kanskje også noen av dere til enkel tilberedning av smaksprøvene (NB! Smaksprøvene er ikke et fullt sjømatmåltid).

Vennligst oppgi eventuelle allergier under tilleggsopplysninger ved påmelding.

Dere blir med på en reise tilbake i forhistorisk tid hvor vi ser på sammenhengen mellom endringer i klima, landskap, natur og menneskekultur. Hvilke arter fantes her rett etter siste istid? Hvordan kan vi vite noe om fangstmetoder, tilberedelse og lagring av mat?

Historien går videre inn i middelalderen da Trondheim ble etablert som by. Lær om hva slags sjømat de spiste på denne tiden, hvorfor sjømat var viktig som handelsvare, og hvordan den satte sitt preg på byen.

Dere vil bli bedre kjent med Nidarosdomen, Erkebispegården, bryggene og handelshusene langs Kjøpmannsgata. Steder som var viktige i Trondheims by historie, både for vår kontakt med omverdenen og for utviklingen av vår sjømatmeny. Kaupmannastretet, med sin tette trehusbebyggelse, gir et innblikk i hvordan arbeiderne levde med sine familier. Hvordan bodde de, og hvordan var maten deres i forhold til de rike handelsfamiliene?

Formidlingstilbudet er utviklet av biolog Kari H. B. Andresen i samarbeid med Den kulturelle skolesekken, Restaurant - og matfag Strinda VGS, Reiseliv Thora Storm VGS og NTNU Vitenskapsmuseet.

Arrangementet foregår på NTNU Vitenskapsmuseet.

Formidlingsopplegget foregår i samme periode hvor den prestisjetunge utdelingen av den Europeiske prisen Bocuse d'Or foregår i Trondheim. I tillegg vil det også lages en Sjømatfestival som vil involvere mange i byen.

Vel møtt!

Del