24. nov.
kl. 12:00–16:00
Sør-Hagen, NOTODDEN

Lær å preservere mat selv gjennom teknikker som har vært kjent i tusenvis av år og som også gir god helse.

Meld meg på

Beskrivelse

Fermentering av mat og drikke er en flere tusen år gammel metode for preservering av mat. Ved hjelp av fermentering kan maten holde seg frisk i måneder og år, uten kjøleskap og fryser. Noen matvarer blir gjennom fermenteringen mer næringsrik enn den er frisk, eksempelvis kål, hvor det fermenterte produktet har et høyere innhold av vitamin B12 enn det friske. Bra for de som har et vegansk kosthold, der underskudd på B12 kan være et problem.

I våre dager vet vi også mye om mikroorganismer, noe man ikke kjente til i eldre tider. Vi vet at bakterier spiller en stor og nyttig rolle for helsen vår, spesielt er vi avhengige av de gode bakteriene for å ha en god fordøyelse. Fermentert mat inneholder disse bakteriene, og kan være med på å opprettholde en god tarmflora.

På kurset blir det en liten intro-del med teori rundt fermentering og helseeffektene den har, og hvilken mat som kan fermenteres. Vi tar for oss utstyr vi trenger, ulike metoder og matretter som hører inn under begrepet fermentering.

Mesteparten av tiden skal vi bruke til å fermentere: Surkål og norsk kimchi, Kombucha-te, kokos-yoghurt, løk, tomatsalsa. Det blir smaksprøver på forskjellige fermenterte grønnsaker. Alle får med seg det de lager hjem. Dere får selvfølgelig oppskrifter på det vi lager og linker til nyttige nettsider, tips til bøker man kan lese og nettbutikker som selger fermenteringskrukker for de som kan tenke seg å prøve det ut i større stil hjemme.

Ta med: Glass til å ha maten i, f.eks av typen norgesglass eller de med patentlokk. Jeg har også noen små glass (400 ml) for salg, de er primært for oppbevaring men det fins noen små triks for å kunne bruke dem til fermentering også.

Vi avslutter med et lite måltid med fermentert mat i alle rettene.

Finn frem:

Bryggerhuset på Sør-hagen Hjuksebø - Hagenveien 171, Notodden