28. sep.
kl. 08.00–16.30

Tekna inviterer til introduksjonskurs i geografiske analyser, som er et effektivt verktøy for å gi innsikt i komplekse data basert på lokasjon.

Meld meg på

Vet du hvordan du finner raskt ut hva som ligger 100 meter innenfor en kraftlinje? Eller hvilke eiendommer som ligger i nærheten av en fiberlinje? Eller hvilke GPS-punkter som er innom ulike steder i løpet av en dag?

Geografiske data ble allemannseie i 2005 da Google lanserte sin karttjeneste. I dag er det utenkelig å ikke ha kartløsninger enkelt for hånden, enten på telefonen eller i smartklokka. Teknologien i geografisk IT og data er kraftige verktøy som er overraskende enkelt å ta i bruk – enten du jobber med fiberkabler, GPS-data, areal-analyser, maritime prosjekter eller infrastrukturprosjekter. GIS-analyser forenkler ofte arbeidet dramatisk i forhold til tradisjonell manuell analyse.

Dette kurset gir deg en praktisk innføring i begreper, datakilder, formater og essensiell teori om GIS. Kurset vil ha en hovedvekt på praktisk bruk og teknikker som vil være direkte nyttige for deg i ditt arbeid. Vi vil benytte åpen programvare og data til oppgaveløsningen.

Dette lærer du

 • Begreper, teori, eksempelanalyse
 • Visualisering og visuell analyse
 • Buffer og overlay-analyse
 • Nettverksanalyser

Kurset passer for alle som ønsker å lære mer om kartvisualisering, geografiske analyser og bli kjent med potensialet i geografisk IT. Etter gjennomføringen skal alle deltakere kunne utføre enkle, geografiske analyser selv.

Praktisk info

Vi benytter det gratis og åpne programmet QGIS for analysene. Deltakerne tar med egen PC. Relevant informasjon om nedlastinger etc blir sendt ut i forkant av kurset.

Hvem passer kurset for

IT-medarbeidere, offentlige og kommunale planleggere, byggherrer, entreprenører, nettplanleggere, prosjektledere- og medarbeidere samt forvaltere.

Skriv ut

Velkommen til introduksjonskurs i geografiske analyser!

08.30 - 10.00

Begreper, teori, eksempelanalyse

Spørsmål og svar fra deltkaerne er inkludert i den oppsatte tiden.

10.00 - 10.15

Pause

10.15 - 11.30

Visualisering og visuell analyse

Spørsmål og svar fra deltakerne er inkludert i den oppsatte tiden.

11.30 - 12.30

Lunsj

12.30 - 13.15

Filtrering og visuell analyse

Spørsmål og svar fra deltakerne er inkludert i den oppsatte tiden.

13.15 - 13.30

Pause

13.30 - 14.15

Buffer og overlay-analyse

Spørsmål og svar fra deltakerne er inkludert i den oppsatte tiden.

14.30 - 15.15

Nettverksanalyser

Spørsmål og svar fra deltakerne er inkludert i den oppsatte tiden.

15.15 - 15.30

Pause

15.30 - 16.00

Gjennomgang og presentasjon av oppgaver

16.00 - 16.30

Oppsummering

 • Alexander Salveson Nossum

  Innovasjonsansvarlig

  Norkart AS

  Alexander jobber som ansvarlig for innovasjon og digitalisering i Norkart sitt Datavarehus. Her utvikler han produkter, teknologi, forretningsmodeller og digital skalering av API og datatjenester. Den tekniske ekspertisen til Alexander er innenfor geografisk IT og GIS, med formell bakgrunn med en PhD og Siv.Ing i Ingeniørvitenskap og IKT – spesialisering Geomatikk ved NTNU. Han har spesialisert kompetanse innen programmering, geografiske informasjonssystemer og Open Source-teknologi. Dette har han kombinert med en sterk interesse for teamdynamikk, arbeidsprosesser og organisasjonsutvikling. Han underviser og sensurerer jevnlig ved landets universiteter og har veiledet PhD-studenter, bachelor- og masteroppgaver.

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet: