Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mari Henanger sitter på en campingstol bak et telt med utsikt over havet
TELTTUR: Mari Henanger skal på en treukers biltur langs Helgelandskysten i sommer. Med seg i bagasjerommet har hun et telt. Det totale utslippet til ferien er 237 kg CO₂-ekvivalenter, ifølge klimakalkulatoren. Foto: Privat.

Kursinnsikt

Test deg selv: Hvilket klimaavtrykk får du i sommer?

Publisert: 13. juli 2021

Mari (28) sparer kloden for rundt 1500 kg CO₂-ekvivalenter ved å dra til Lofoten i stedet for Gran Canaria i sommer. Her er tips til hvordan du gjør Norgesferien så miljøvennlig som mulig, og hvordan du kan finne ut hvor mye din egen sommerferie koster miljøet.

Som i fjor blir det Norgesferie på mange i år. Heldigvis har vi nok av flotte opplevelser som venter her hjemme på berget. Fra idyllisk hytteferie og campingferie til roadtrip eller storbyferie. Eller kanskje du vil padle kajakk, gå i fjellet eller bare slappe av på et svaberg? Mulighetene er mange!

En av dem som tenker seg på Norgesferie i sommer er Mari Henanger (28). Sammen med kjæresten André setter hun ut på en treukers biltur fra Oslo til Lofoten via Helgelandskysten.

– Vi planlegger å stoppe på ulike steder langs Helgelandskysten underveis. Så blir det en svipptur innom mormor i Lavangen, før vi tar en uke i Lofoten, sier Mari.

– Og overnatting blir i medbrakt telt, så vi krysser fingrene for godt vær!

Men hva vil egentlig ferieturen til Mari og kjæresten koste miljøet?

Smart kalkulator

En god hjelp på veien for å beregne sitt eget klimautslipp, er å ta klimakalkulatoren på klimatsmartsemester.se, utviklet av forskere på Chalmers tekniske høyskole og Göteborgs universitet.

Den kan, ifølge klimaforsker Borgar Aamaas ved CICERO Senter for klimaforskning, gi oss et anslag på hvor store klimagassutslippene våre er og vise hvor mye konkrete tiltak kan bidra til å kutte utslipp.

Borgar Aamaas
POSE OG SEKK: Borgar Aamaas ved CICERO mener det er fullt mulig å nyte ferien – samtidig som man begrenser utslippene sine. Foto: Jo Straube.

– Man får rett og slett en oversikt og faktiske tall å forholde seg til. Det tydeliggjør og gjør det kanskje lettere å ta ansvar og redusere klimaavtrykket sitt.

I 2020 var Norges utslipp av klimagasser 50 millioner tonn CO₂-ekvivalenter, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette tilsvarer omtrent 9400 kg CO₂-ekvivalenter per person. Hvor mye utslipp du har på Norgesferien kan dermed ha stor effekt i både positiv og negativ retning for det totale klimaregnskapet for 2021.

– Jeg synes det er fint at folk nyter sommerferien sin, men det går an å være bevisst på hvordan man får til en flott sommerferie samtidig som en begrenser utslippene hvor det er mulig, sier Aamaas.

Lofoten vs. Gran Canaria

Vi plotter inn reiseruta til Mari i klimakalkulatoren, og får et totalt utslipp på 237 kg CO₂-ekvivalenter for parets Norgesferie.

– Men om vi bruker sykkel for å komme oss rundt i Lofoten blir det 217 kg, sier Mari entusiastisk.

Vi tester hva reisen ville kostet miljøet om de hadde reist med fly og bodd på hotell, og ender opp på 620 kg. Og hvis de hadde dratt tre uker til Gran Canaria med fly og hotell blir det hele 1714 kg.

Ferieturen til Gran Canaria ville altså tilsvart ca. 18 prosent av en gjennomsnittlig nordmanns utslipp i løpet av et år, sammenliknet med ca. to prosent for årets Norgesferie.

– Å kutte utslippene fra en enkelt feriereise med ca. 1500 kg er dermed betydelig og bidrar sterkt til å redusere de årlige utslippene fra en enkeltperson, sier Aamaas.

– Wow, det får en til å tenke. Det var veldig interessant å få et tall på klimaavtrykket vårt, sier Mari.

– Det var godt å se at vi allerede har valgt et godt alternativ, men det fikk meg absolutt til å vurdere å bruke sykkel i stedet for bil for å komme oss rundt i Lofoten. Et enkelt valg kan ha mye å si for miljøet.

 Slik kan du gjøre Norgesferien mer bærekraftig

At flere velger å feriere i Norge gagner miljøet – om man tar noen hensyn underveis. Ifølge Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, er det aller viktigst å tenke på måten man reiser på.

– Klarer du å unngå flyreisen, har du gjort mye. Og hvis du må fly, er det bedre jo kortere du flyr.

– En annen tommelfingerregel er at det er bedre å bruke penger på opplevelser og tjenester, fremfor ting.

Anja Bakken Riise
ENKLE GREP: Hvis du ønsker å kutte utslippene i sommer, kan du droppe flyturen og heller bruke penger på opplevelser framfor ting, forteller Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender. Foto: Terese Samuelsen.

Hun mener det er bra at flere velger å feriere i Norge, ettersom nordmenn var på verdenstoppen i antall flyreiser før pandemien, og at luftfarten sto for en stadig økende andel av de globale klimagassutslippene.

– Sommerferie er tid for kos, bekymringsløshet og kanskje eventyrlyst. Heldigvis kan man få alt dette samtidig som man tar hensyn til klimaavtrykket sitt. Ofte har enkelthandlinger stor påvirkning, sier Anja Bakken Riise. 

Hva er ditt klimaavtrykk i sommer?

En klimakalkulator kan altså gi oss en god pekepinn på hva som er de grønneste valgene på ferien, og gjøre oss oppmerksom på vårt eget utslipp i sommer. Den gjør det også enkelt å se hvor mye du kan spare miljøet ved å velge et annet alternativ enn det du i utgangspunktet ville gått for, om du først skal på reise. Om vi alle gjør litt, kan det til sammen ha en stor betydning for miljøet. Prøv du også!

Ønsker du å finne ut hva din sommerferie vil koste miljøet? Ta klimakalkulatoren her!

Sjekk våre premium kurs og konferanser!

I samarbeid med ledende fageksperter utvikler vi høyaktuelle, faglige møteplasser for å sikre at du til enhver tid innehar oppdatert kompetanse og et verdifullt nettverk. Grip muligheten!

Les også