Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en ung mann på hjemmekontor

Kursinnsikt

– Ferske ledere føler ofte på et indre ubehag

Nesten halvparten av ferske ledere forlater stillingen før et år er gått. Vi må slutte å kaste dem på dypt vann, sier ledelsesforsker.

Mange nye ledere mistrives på jobb.  

Det vet ledercoach Alf Inge Cleve-Stiansen mye om. Han har i tusenvis av timer jobbet én-til-én med ledere og holder det ettertraktede kurset «Fra fagekspert til suksessfull leder» i regi av Tekna.

– Det ledere ofte sier, er at de ble overrasket over hvor mye tid jobben tar. Plutselig blir arbeidet en mye mer omfattende del av livet deres. De er lenger på jobb fysisk, men er også mye mer mentalt til stede i jobben utenom arbeidstid, sier han. 

Mange synes også det er vanskelig å legge igjen arbeidet på jobb, og tar derfor bekymringer og utfordringer med seg hjem. 

– De kjenner på et indre ubehag og kommer inn i en spiral som er ikke er hensiktsmessig for å prestere godt over tid. Det er et sjokk for mange, sier han. 

Vanlig å oppleve sorg 

Cleve-Stiansen legger frem tall som viser at nesten halvparten av nye ledere slutter før et år er gått. Annenhver leder er også usikker på om jobben er den rette for dem. 

Så hva er lederne egentlig så bekymret for? 

Cleve-Stiansen forteller at mange bekymrer seg over utydelige forventninger til lederrollen og kvaliteten i relasjonene til medarbeiderne sine.  

Mange kjenner også på sorgen av å forlate faget sitt.  

– De kommer fra studier og begynner å jobbe med et fag og løser caser med kolleger. Så blir de løftet opp og skal coache andre og jobbe med administrative oppgaver. Det er en stor overgang. 

Har du fått nye utfordringer som krever nye ferdigheter eller bare ønsker du å friske opp gammel kunnskap? Sjekk Teknas fyldige portefølje av lederkurs her!

Nye ledere må kurses 

Frode Haaland har forsker på ledelse i mange år ved Høgskolen i Østfold. Ifølge forskeren vet vi dessverre fortsatt altfor lite om hvor mange uerfarne ledere som slutter og hvorfor. 

– Det forskes altfor lite på førstegangslederne, slår han fast.  

– Det kommer nok av at vi er mye mer interessert i lederne på øverste nivå. De kjente navnene og suksesshistoriene.  

Ifølge Haaland gjør det at ressursene for lederutvikling også brukes feil. 

– Ledere på laveste nivå, såkalte førstelinjelederne, sitter ofte i jobben i to, tre og fire år før de blir tilbudt noe kurs i ledelse. Det er altfor sent, sier han. 

Forskeren advarer mot å hive folk ut i ledelsesjobben uten noen form for opplæring. 

– Vi liker å si at vi må hives ut på dypt vann for å lære å svømme, men det er jo bare vrøvl! Alle som skal lære å svømme begynner jo først på grunt vann, med masse støtte- og flytehjelp og svømmelærere som lærer bort teknikker. 

– Sånn burde det jo være for de som er ny i lederjobben også.  

Identitetsskifte 

Haaland understreker at det er selve overgangen fra fagperson til leder som gjør det ekstra strevsomt å bli leder for første gang. 

– Når man blir leder for første gang, må man utvikle en identitet som leder. Altså lære seg å tenke, føle, vurdere og handle som leder. Dette blir ekstra vanskelig når man forfremmes til å bli leder for sine tidligere kolleger, sier han. 

Han forklarer at en erfaren leder som bytter jobb allerede kjenner til lederjobben, men må lære seg kultur og spilleregler i en ny organisasjon, mens en uerfaren førstegangsleder går gjennom to parallelle prosesser:  

– Den første prosessen handler om å avlære å være medarbeider og lære å være leder. Den andre prosessen handler om å følge etter en forgjenger, lære organisasjonen å kjenne og bli den nye lederen. Dette kalles lederskiftet, sier Haaland. 

Visste du at Tekna tilbyr skreddersydd lederutvikling? Sjekk vår fyldige portefølje av lederkurs her!

Hva kan du gjøre? 

Det er heldigvis flere grep du kan ta for å gjøre overgangen mindre brå. Leder-coach Cleve-Stiansen påpeker at det viktigste er hva du gjør før du trer inn i en lederposisjon. 

– Du må finne ut hva som er viktig for deg i en lederrolle. Det er viktig med gode forberedelser. Du må finne ut hvilke forventninger du har til deg selv, og hvordan stiller de seg sammenlignet med forventningene du har fra selskapets side, sier Cleve Stiansen og utdyper: 

– Noen bedrifter har både fravær av samhandling og ledelseskultur, som gjør at du ikke har noen å sparre med. 

Arbeidslivsforsker Haaland trekker frem at tidligere Statoil-leder Helge Lund fremforhandlet en fem måneders lønnet oppstart før han offisielt tiltrådte som leder i det statseide oljeselskapet.  

Det halve året brukte han godt. 

– Han besøkte utallige selskap og kontorer rundt om i landet, snakket med ansatte og ble kjent med systemet og kulturen i hele organisasjonen. Da han så tok over som leder, kjente han hele organisasjonen og kunne bruke tid på lederoppgavene, sier Haaland.  

Ønsker du å få nyttige tips om ledelse fra ledende fageksperter på e-post? Meld deg på her!
 

{{'newsletterregistration.registrationOkMessage' | translate}}

{{'newsletterregistration.registrationNOkMessage' | translate}}

Les også