Velkommen til foredrag ved Håkon Dahle, Astrofysisk institutt, Universitetet i Oslo. Møtet er åpent for alle interesserte.

Meld meg på

Beskrivelse

I flere hundre millioner år etter Big Bang var universet et mørkt sted. Denne mørke tidsalderen endte i det de første stjernene ble tent og de første galaksene dannet.

Når James Webb Space Telescope (JWST ) skal plasseres ut i verdensrommet i 2021 vil studien av de tidligste galaksene og hvordan de så ut være et av de viktigste forskningstemaene. De eldste galaksene vi kan observere er så langt borte at lyset har brukt nesten hele universets alder på å nå fram til oss, og de er derfor ekstremt svake.

Selv for JWST vil detaljoppløsningen være begrenset for så fjerne objekter. Derfor har man prøvd å finne galakser som ligner på de eldste galaksene, men som er nærmere oss slik at vi kan studere dem grundigere. Et avgjørende bidrag kom i 2007 gjennom Citizen Science-prosjektet Galaxy Zoo, hvor et stort antall amatører bidrar med å klassifisere titusenvis av galakser fra fotografier. De oppdaget en egen type kompakte og grønne galakser som viste seg å ha mye til felles med de tidligste galaksene i universet. Disse ble kalt kalt "grønne erter". En annen og fascinerende metode er ved å utnytte tilfeller der en gravitasjonslinse (dannet av andre galakser) forstørrer opp de eldgamle galaksene. De forstørrede galaksene framstår gjerne som en eller flere “kjempebuer”.

Håkon Dahle vil snakke om egenskapene til disse sjeldne galaksene, og hvordan de slipper ut energirik ultrafiolett stråling som har spilt en helt avgjørende rolle for universets utvikling.

Arrangør er Trondheim Astronomiske Forening (TAF) i samarbeid med Tekna og NITO.

Finn frem:

Aud. EL3, Gamle Elektro. Inngang fra Inngang fra O.S. Bragstads plass: https://goo.gl/maps/VwT6zD3q