14. mai
kl. 09:00–11:00

Kunstig intelligens har et «forklaringsproblem»: Maskinlæring (spesielt dyp læring) kan gi gode svar, men ikke nødvendigvis forklare hvorfor svarene ble som de ble.

Meld meg på

Tekna følger myndighetens retningslinjer for arrangementer og ønsker å bidra til å redusere spredning, omfang og konsekvens av korona-viruset i samfunnet. Dette arrangementet vil streames uten deltakere i salen. Har du spørsmål kan du ta kontakt med oss på kurs@tekna.no.

Det er gjort store fremskritt innen maskinlæring, men på flere områder lar anvendelsene vente på seg – blant annet på grunn av svart-boks-problematikken: Man kan ikke gi gode nok forklaringer på hvordan systemet kommer frem til hvert enkelt resultat. I dette frokostseminaret ser vi nærmere på hvordan den svarte boksen kan åpnes og resultatene forklares. Innledere:

 • Inga Strümke, PWC: Gode forklaringsmodeller – hva er egentlig problemet?
 • Anders Løland, Norsk Regnesentral: Metodegjennomgang – utvalgte forklaringsmetoder
 • Cathrine Pihl Lyngstad / Robindra Prabhu, NAV: Hvordan jobber NAV med forklarbarhet

Nettsendingen er gratis og åpen for alle interesserte. Du bør ha grunnleggende kjennskap til kunstig intelligens og maskinlæring.

Direktesending

Alle som har meldt seg på får tilsendt lenke til direktesendingen.

Møtet arrangeres av fagnettverket Tekna Big Data. Som Tekna-medlem er det gratis og uforpliktende å bli med i våre faglige nettverk.

 • Inga Strümke

  PhD partikkelfysikk og Al-rådgiver

  PricewaterhouseCoopers AS

  Inga Strümke har PhD i partikkelfysikk, og har forsket på bruk av maskinlæring i partikkelfysikk. Til daglig jobber hun med ansvarlig bruk av kunstig intelligens i PwC. Hun har erfaring som internasjonal keynote speaker, har deltatt i flere NRK-programmer og holdt TEDx-foredrag om kunstig intelligens. Hun mottok i 2019 UiBs formidlingspris og ble nylig kåret til en av Norges 50 fremste kvinner innen tech.

 • Anders Løland

  Assisterende forskningssjef

  Norsk Regnesentral

  Anders Løland har doktorgrad i statistikk og lang erfaring med stordata og kunstig intelligens. Han er assisterende forskningssjef ved Norsk Regnesentral, co-director i BigInsight, og sitter i styringsgruppen for NAINE – Norwegian Artificial Intelligence Network for Europe. Han har blant annet skrevet flere kronikker om kunstig intelligens i aviser som Dagens Næringsliv og Aftenposten.

 • Cathrine Pihl Lyngstad

  Kontorsjef

  NAV Arbeids- og velferdsdirektoratet

 • Robindra Prabhu

  Data scientist

  NAV IKT

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet: