Bli med Tekna på tur til Odderøya

Odderøyas venner tar oss med på en rundtur og forteller om øyas historier fra 1600-tallet og frem til i dag.
Steinar Ose, leder for Odderøyas Venner, vil ta imot oss på toppen av Odderøya, hvor vi kan parkere, og vil guide oss rundt.
Ose er oppvokst på Odderøya, og har bodd og arbeidet her hele livet. Han kjenner festningen i detalj - både utvendig og innvendig. Han tar oss med inn i kommandosentralen fra den kalde krigens tid i 60- og 70-årene, og viser hvorledes forsvaret forberedte seg på en mulig invasjon.
Omvisning i anlegget tar ca. 45 min + historien om øyas funksjon og tiden 1940-45 tar ca 45 min. Deretter spiser vi i egnet lokale + eventuelle utestående spørsmål, ca. 30 min.
Ingen egenandel og hvert medlem kan ta med seg en venn eller ledsager!
Hvilke historier skjuler seg på Odderøya
Øya som opprinnelig var en halvøy, ble skilt fra fastlandet i ca 1660 ved en utgravd kanal. Etter kanalens ferdigstillelse opprettholdt man forbindelsen til Odderøya ved hjelp av båter, senere over en svingbro. Den ble i begynnelsen av 1930-årene avløst av en fast veibro.
Helt fra 1667 har det vært festningsverker på øya. I årene som fulgte varierte virksomheten mellom utbygging og forfall alt etter økonomi og den rådende politiske situasjon i Norden og Europa for øvrig.
Militært sett hadde Odderøya sin militære storhetstid i 1905 og under nøytralitetsvakta under 1. verdenskrig. Da var øya rustet opp med datidens moderne kanoner og befestninger. Fult bemannet skulle Kristiansand Festning ha 250 befal og 1200 menige. I festnings organisasjonen inngikk også batteriet og minefeltet i Marvika/Gleodden, vakt fartøyer samt observasjonsposter i Randesund og på Flekkerøya.
Nedprioriteringen av Forsvaret og kystfestningene fikk katastrofale følger den 9 april 1940. Selv om de på Odderøya kjempet en heroisk kamp og drev tyskerne tilbake 2 ganger, ville en ikke ha klart å stå imot overmakten lenger enn de gjorde. Den tyske invasjonsstyrken ble ved 3. inntrengings-forsøk sluppet uhindret forbi fordi en fra festningen forvekslet et signalflagg med det franske flagget.