Trondheim astronomiske forening (TAF) har invitert Øyvind Grøn for å holde foredrag om Alexander Friedmann og det ekspanderende univers.

Meld meg på

Beskrivelse

Øyvind Grøn er professor emeritus ved UiO/OsloMet, og en meget dyktig vitenskapsformidler og fagmann innen astronomi og kosmologi.

Sammendrag

Før 1920 var den vanlige oppfatningen at universet er statisk. Einstein konstruerte derfor i 1917 en statisk universmodell. Han måtte inkludere en "kosmologisk konstant" for å få det til, og det ble senere vist at Einsteins universmodell er ustabil.

Alexander Friedmann presenterte i 1922 en artikkel der han viste at en konsekvens av relativitetsteorien er at universet utvider seg. Dette ble bekreftet av observasjoner gjort i 1920-årene, blant annet av Edwin Hubble.

I 1930-årene viste Georges Lemaître at den kosmologiske konstanten representerer tettheten av vakuumenergi som forårsaker frastøtende gravitasjon, og forutsa at universet etter hvert ville gå inn i en fase med akselerert ekspansjon. De siste 30 årene er også Lemaîtres forutsigelse bekreftet.

Møtet er et samarbeid mellom TAF, Tekna og NITO.

Åpent for alle interesserte. Ingen påmelding.

Finn frem:

Auditorium EL3 på Gamle Elektro, Gløshaugen