Havbrukskonferansen 2025

Elisabet Line Haugsbø
President i Tekna
Elisabet Haugsbø er president i Tekna. Hun er utdannet som sivilingeniør i Teknisk Kybernetikk fra NTNU og jobber ved siden av presidentvervet som digital sikkerhetssjef i konsulentselskapet Zebra. Tidligere har hun jobbet som digital sikkerhetskonsulent i DNV og som Head of Data for havteknologi-plattformen Ocean Data Platform, i HUB Ocean. Haugsbø har også vært etisk hacker og er ofte brukt som ekspert i media og debatter. Hun har flere ganger blitt kåret til en av Norges fremste teknologikvinner, senest i 2023.

Alf-Helge Aarskog
AlfaFreedom
Alf-Helge har bred erfaring innen akvakulturindustrien og har hatt ulike stillinger i verdikjeden. Han har en mastergrad i akvakultur fra NMBU og lederutdanning fra Harvard, Insead og NHH. Han har hatt ulike roller hos Felleskjøpet Fiskefôr AS, Frøya Holding AS, Hydro Seafood AS og Atlantic Salmon of Maine til 2002, og var produksjonsleder hos Fjord Seafood ASA fra 2002 til 2004. Deretter var han administrerende direktør hos Lerøy Midnor AS fra 2004 til 2007, konserndirektør hos Lerøy Seafood ASA fra 2007 til 2009, og CEO hos Lerøy Seafood Group fra 2009 til 2010. Fra 2010 til 2020 var han CEO hos Marine Harvest/Mowi ASA.
Per 15. januar 2025 er han assisterende professor ved NMBU (20% stilling), jobber med forretningsutvikling hos Eide Fjordbruk (75% stilling), leder investeringskomiteen og er rådgiver for Bluefront Equity AS, og er rådgiver for Samherji Fiskeldi landbasert prosjekt på Island. Han er styreleder for Steinvik gruppa og styremedlem i Bakkafrost ASA, Innovafeed SA, Frøy Kapital AS, Bluefront Equity AS, Cryo Genetics AS og Smir.

Bård Skjelstad
Mattilsynet
Bård Skjelstad er veterinær og har nær 30 års erfaring fra akvakulturnæringen og 20 års ledererfaring innen fiskehelsetjeneste, forskning og utvikling (FoU), rogn- og smoltproduksjon, matfiskproduksjon og teknologi.
Gjennom en lang lederkarriere har Skjelstad ledet Aqualoop, vært teknologidirektør i Scale AQ, biologi- og ernæringssjef i Salmar, og direktør for operativ drift (COO) i Aquagen. Han har også vært utøvende veterinær i fiskehelsetjenesten, prosjektleder i VESO/Veterinærinstituttet, og deltidsforsker ved NTNU.
Høsten 2024 tiltro Bård en ny divisjon opprettet i Mattilsynet. Den skal styrke Mattilsynets evne til å følge med på innovasjon og utvikling, bidra til et relevant regelverk, og en effektiv risikobasert kontroll av næringen. Divisjonen omfatter akvakulturtilsyn langs hele kystlinjen fra Finnmark til Agder og vil være organisert i fire avdelinger: avdeling nord, avdeling sør, avdeling for revisjon metode og analyse og avdeling for fagstøtte.
Bård har et sterkt engasjement for bærekraftig matproduksjon fra akvakultur.

Karoline Helenka Amthor
Sjømat Norge
Karoline er utdannet veterinær fra Norges veterinærhøgskole i Oslo.
Karoline har også en MSc i Entreprenørskap og Innovasjon ved Handelshøyskolen Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Jobbet med fiskehelse og fiskevelferd i ulike stillinger langs kysten av Norge. Siste 4 år i Sjømat Norge, arbeid innen veterinærfaglig område, fokus fiskevelferd.

Kristine Hartmann
Salmon Living Lab
Kristine Hartmann startet i Salmon Living Lab 1. okt 2024. Hun kom fra stillingen som Utviklingsdirektør i SalMar Aker Ocean. Hartmann har hatt flere lederroller, blant annet som COO i HUB Ocean og EVP Transformation hos Aker BioMarine, hun er en drivkraft for innovasjon og bærekraftig utvikling. Kristine har også bidratt til sjømatnæringen som styremedlem i Sjømat Norge. Hun har omfattende erfaring i å etablere vekstselskaper og navigere i skjæringspunktet mellom industri, forskning, akademia, NGOer og myndigheter.

Anders Marthinussen
Cargill
Anders er utdannet veterinær fra Norges Veterinærhøgskole. Har gjennom mer enn 25 år hatt ledende roller i selskap langs hele verdikjeden fra rogn til konsument. I Cargill sentral funksjon for flere globale utviklingsprosjekt i SMT (Strategic marketing and Technology)

Siri Vike
OVUM
Siri har 26 års erfaring innen fiskeoppdrett og fiskehelse, gjennom selskaper som Møre Edelfisk, EWOS, Mainstream Chile, Cermaq, PHARMAQ Analytiq og Zoetis. Hun har jobbet internasjonalt med ulike fiskearter som forsker, leverandør, oppdretter og hatt flere ledende stillinger. Hun er for tiden direktør for fiskehelse og dyrevelferd i OVUM AS, som er et teknologiselskap som utvikler og produserer lukka oppdrettsanlegg i sjø. Hun har en mastergrad i fiskehelse og en doktorgrad innen chilensk fiskeoppdret

Ronja Athammer
Utror
Ronja er utdannet sivilingeniør i havbruk fra UiB. Leverte i 2023 masteroppgave i samarbeid med Havforskningsinstituttet om laksens kapasitet i simulerte bølger, som i samme år resulterte i sommerpraktikantstilling og senere fast jobb i havbruk til havs-selskapet Utror. Jobber nå som prosjektingeniør, med hovedfokus på biologiske problemstillinger i prosjektutviklingen. Har tidligere erfaring fra Mowi, både fra merdkanten og innen logistikk."

Dag Sletmo
DNB
Dag er senior rådgiver i sjømatavdelingen i DNB, verdens største bank innen havbruk. Før han begynte i DNB var han analysesjef og sjømatanalytiker i ABG Sundal Collier og han har jobbet med investor kommunikasjon og strategi i Cermaq. Han har en MBA fra Columbia Business School i New York, er siviløkonom NHH og har mellomfag i filosofi fra UiB.

Barbo Rimeslaatten Klakegg
Åkerblå
Barbo Rimeslaatten Klakegg er veterinær og fagleder for Åkerblås fiskehelseavdeling som utøver oppfølging av fiskehelse og velferd i akvakulturanlegg langs hele kysten med kontorsteder fra Fredrikstad i sørøst til Alta i nord. Barbo har særlig fokus på bransjesamarbeid for å forebygge lakselus, velferds- og biosikkerhetsutfordringer og har også lang erfaring fra Mattilsynet.

Finn Lippestad
EquaFish
Finn Lippestad er daglig leder og medgründer i EquaFish, et selskap startet fra entreprenørskolen ved NTNU. Etter en bachelor i Informasjons Teknologi, to oppstarter og en master i entreprenørskap begynte teamet og Finn å utvikle et beslutningsverktøy for oppdretts bransjen. Teamet har full kontroll på databehandling og brukervennlig software utvikling, men manglet erfaring fra bransjen. På et år har de hatt 700+ samtaler med bransjen, besøkt 27 anlegg og vært på 18 konferanser.
Innsikten fra det siste året skal deles på scenen på Havbrukskonferansen 2025.

Eirik Biering
Veterinærinstiuttet
Eirik leder seksjon Havbruk-villfisk og velferd ved Veterinærinstituttet og har vært ansatt på instituttet siden 2009. Han har tidligere jobbet med utvikling av fiskevaksiner i industrien, og med GMO-forvaltning. Eirik er utdannet fiskehelsebiolog fra Universitetet i Bergen, og har en doktorgrad om virusinfeksjoner på kveite. Han har veiledet flere doktorgradsstudenter. Eirik har siden 2020 vært medlem av styringsgruppen for trafikklyssystemet, og naturlig nok dreier mye av arbeidet hans seg om miljøkonsekvenser av akvakultur og fiskevelferd.

Kristian Blom
Aquacloud
Kristian har bakgrunn fra informatikk på universitetet i Bergen, og har i mange år jobbet med software og dataplattform på tvers av næringer. Samtidig har han vokst opp på merdkanten og kjenner næringen godt som fra innsiden. Kristian brenner for oppdrettere som gjør data og digitalisering til et viktig strategisk valg, og at åpenhet, raushet og samarbeidsvilje fra leverandørindustrien vil være en selvfølge for å lykkes i årene framover.

Audhild Blomsø
OptoScale
Audhild er veterinær med bakgrunn fra en øykommune der lakseoppdrett preget både landskapet og samtalene rundt middagsbordet. I dag leder hun produktutvikling i OptoScale, hvor teknologien møter biologi i sanntid. Hun jobber for at overvåking og KI ikke bare skal samle data, men faktisk gjøre en forskjell – i alt fra forskning til praktisk fiskehelse. Hvor godt kjenner vi egentlig fisken vi produserer?

Martin H Bryde
Wikborg Rein
Martin Bryde jobber som partner hos advokatfirmaet Wikborg Rein. Han har spesialisert seg på fiskeri- og havbruksrett og leder firmaets fagområde for Fiskeri og Havbruk. Han har tidligere vært avdelingsdirektør for Nærings- og fiskeridepartementet. Martin Bryde har også vært en forsker ved Fridtjof Nansens institutt på Lysaker. Han har studert jus ved Universitetet i Oslo.

Marit Stormoen
NMBU
Marit er veterinær-epidemiolog og arbeider som førsteamanuensis på NMBU Veterinærhøgskolen. Hun har en mastergrad i mattrygghet og en doktorgrad om sykdomskontroll i oppdrettsnæringen. Hun jobber mye med å forstå hvilke faktorer som påvirker laksens helse og velferd i hele produksjonskjeden fra rogn til slakt, og har jobbet med dette i ulike sammenhenger de siste 20 årene. Marit har tidligere erfaring fra Mattilsynet, hun har vært ansatt i oppdrettsnæringen og jobber nå på NMBU Veterinærhøgskolen hvor hun blant annet underviser veterinærstudentene om sykdomskontroll i oppdrettsnæringen.

Stian Rognlid
Aquaticode Norway
Stian er medgründer og daglig leder i Aquaticode, et selskap som bygger AI-drevne løsninger for bærekraftig og presisjonsbasert havbruk. Han har bred erfaring fra ledelse, strategi og skalering av teknologiselskaper, og har gjennom karrieren vært en drivkraft for innovasjon – som engleinvestor, strategikonsulent og leder for Skrettings globale RAS-initiativ.

Ann Cecilie Hilling
NCE Aquaculture
Ann Cecilie U. Hilling er konferansens møteleder.
Ann Cecilie har en M.Sc i Akvakultur
Hun har over 15 års erfaring fra næringen og jobber i dag som innovasjonsleder i NCE Aquaculture hovedsaklig med biologiske prosjekter innenfor tema som eksempelvis: tidlig organdannelse, perlesnormanet, slam, epigenetikk, gjellehelse og lysstyring. Ann Cecilie har ledet det nasjonale EU nettverket for akvakultur AquaMare siden 2020 og sitter blant annet i styret til både TEKNA havbruk og fiskehelse, samt den Europeiske innovasjonsplattformen for Akvakultur (EATIP).
Ann Cecilie brenner for god velferd for fisk og særlig det å gi laksen den beste starten på livet.

Julia Eidsmo
Stim
Julia er veterinær med spesialisering i fiskehelse, utdannet ved Københavns Universitet (KU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Hun har de siste 3 år jobbet som både intern og ekstern fiskehelse i Nordland og Sørtroms og jobber nå for i STIM i Harstad, hvor hun rådgiver kunder innen fiskehelse, biosikkerhet og risikostyring i både settefisk- og matfiskanlegg. Hun er særlig interessert i hvordan god produksjonsplanlegging kan påvirker fiskehelsen og laksens velferd. Foredraget til Julia vil gi et skråblikk på hvordan endringer i produksjonsmiljø på settefisk og sjø påvirker fisken. Kan vi planlegge os til bedre overlevelse i sjø?

Astrid Holan
Scale Aquaculture AS Avd Trondheim
Astrid Buran Holan er Fagsjef Dyrevelferd i ScaleAQ Group. Hennes hovedfokus i ScaleAQ er dyrevelferd inkludert optimal vannkvalitet og oppdrettsmiljø, samt biologiske risikovurderinger i henhold til gjeldende dyrevelferdslov og forskrifter. Hun bidrar til firmaets bærekraftstrategi, kommunikasjon og opplæring, og har i tillegg en stilling som førsteamanuensis II ved Universitetet i Tromsø (UiT) med undervisningsaktiviteter for oppdrettere i grunnleggende RAS, fordypning i RAS-biologi og oppdrettsteknologi. Hun er også veileder for master- og bachelorstudenter, og underviser jevnlig i emner ved NTNU og Nord universitet.
Astrid har en doktorgrad fra NTNU innen miljøteknologi og landbasert oppdrett med resirkulering av vann (RAS), og en master i biologisk rensing av avløpsvann. Før hun startet i ScaleAQ, jobbet hun i flere år som forsker i Nofima.

Torstein Kristensen
Scale Aquaculture AS Avd Trondheim
Torstein er utdannet biolog med fiskefysiologi som fagområde og har en doktorgrad på vannkvalitet i akvakultur fra NMBU. Han kommer fra stillingen som førsteamanuensis ved Nord universitet og fungerende gruppeleder for faggruppe akvakultur.
Tidligere har han jobbet ved NIVA med blant annet vannkvalitet i akvakultur.
Torstein deltar i paneldebatten under konferanse