Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Space Day topp

Tema: Infrastruktur

Fra Space Day 2019

Tekst av Arild Ulset Publisert: 19. feb. 2019 Streaming

Er du nysgjerrig på rombransjen? Se våre miniintervjuer fra Space Day 2019

Er du nysgjerrig på rombransjen?

Infrastrukturen i verdensrommet brukes til stadig flere ting – og dataen vi får fra satellitter blir bakgrunn for mye av fremtidens innovasjon. Tekna var medarrangør på Space Day 2019.

Norsk romsatsning er en stor industri, med mer enn 1000 ansatte og en omsetning på 8 milliarder kroner årlig.
Vi spør Marianne Moen fra Norsk Romsenter om de norske ambisjonene:

Vi bruker satellittdata til navigasjon, til landbruk, til sikkerhet og til miljøovervåkning. I fremtiden kan denne muliggjørende teknologien brukes til løsninger vi ikke en gang ser for oss nå, sier Eline Oftedal (NIFRO – Norsk industriforum for romvirksomhet). Så det kan godt hende at en jobb i romvirksomheten kan være noe for deg, selv om du ikke er astronaut: En bransje i vekst trenger flere smarte hoder. Det blir også behov for utdanningsmuligheter vi ikke har i dag:

The smallSat revolution

Hva er det som er så annerledes nå? The smallSat revolution skaper en positiv spiral vi nå gleder oss til å se effekten av, sier direktør for KSAT, Rolf Skatteboe. Dette er en spennende utvikling, der en bygger mange små satellitter stedet for én stor. Små satellitter kan fungere i konstellasjoner. Når satellitten ikke er større enn en skoeske, kan selv relativt små virksomheter gjøre noe som tidligere var forbeholdt store, og gjerne nasjonale aktører – nemlig å få satellitter i bane. Da går prisen på satellittdata ned og det åpner seg et rom for innovasjon som tidligere ikke har vært der:

Innovasjonen er allerede i gang: «Oneweb» bygger 680 små satellitter som gir deg internett på telefonen din, alltid der du er. Det britiske selskapet «Planet» tar bilder av alt arealet på jorden hver dag (så må en finne noe å bruke bilde til). På Space Day 2019 fikk vi demonstrert norsk rom-innovasjon, for å nevne noe: Kystverket bruker satellittdata til overvåke skipstrafikk i et enda større område enn før. Dynaspace lager en «karosseri»- og elektronikkstandard som satellittinstrumentene kan monteres i. Evici bruker satellittdata til å gi deg verdifull informasjon om tilstanden til boligen din. Landbruksroboten Thorvald styres med satellittdata:

Oppskytningsrampe for småsatellitter?

Hvor skal satellittene skytes opp? I Norge? I Europa vil det komme en oppskytningsrampe for småsatellitter. Direktør for Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen, er en pådriver for at denne rigges opp på Andøya. Infrastrukturen og kompetansen er til stede og vi har en god lokasjon mot nordområdene og en fordel av at oppskytningen skjer rett over havrommet. Kolbjørn Blix forteller mer om prosjektet, som kalles SMILE (SMall Innovative Launcher for Europe):

Samarbeidspartnerne under Space Day, var NIFRO, Norsk romsenter, NAROM, NITO og Tekna.

Les også