Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
BRENNER FOR GRÜNDERE: Sigurd Gossé mener man ikke må glemme lederne. Foto: sONDRE tALLAKSRUD.

– Jeg synes alle mennesker burde få oppleve det å jobbe for egen visjon en gang i løpet av livet

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 4. mars 2022

– Det mangler ikke på ideer i Norge, det mangler innsikt og gode nettverk, mener styreleder i Tekna Egen bedrift, Sigurd Gossé.

Styreleder i fagnettverket Tekna Egen bedrift, Sigurd Gossé, gikk på Kybernetikk på NTH, og var ferdig på der i 1976. 

Han hadde flere tilbud om jobber, men endte opp med å velge storselskapet Siemens som sin første jobb.

– Det var trygt og bra med mange muligheter innad i selskapet som lokket meg den gangen, sier han.

Gossé var der i 24 år og hadde mange forskjellige hatter gjennom denne perioden, før karrieren tok en helt annen retning i 2003.

– Når man blir litt grå i hårene tenker man at man har lyst til å bestemme mer og mer selv, mener han.

Konkurrerte med gamlejobben

De var 6 stykker i Siemens som startet et nytt selskap, Visontech. Som jobbet for å automatisere industri i Norge.

Det var en risiko med å starte opp egen bedrift, de kom fort i konkurranse med Siemens. Det var ikke helt populært, men de hadde heller ingen konkurranseklausul i kontraktene sine.

– Vi var veldig nøkterne, vi startet ikke som gründere med mål om å bli rike, vi skjønte det kom til å bli vanskelig, og vi skjønte at det ble hardt arbeid. Jeg husker for eksempel godt en gang vi prøvde å bestille pizza i starten, men vi hadde ikke kreditt.

– Vi satte inn alle pengene fra egen lomme, ingen skulle få lønn i starten. Det sørget for at vi allerede det første året gikk i pluss. Det var en ganske fantastisk følelse å få oppleve. Etterhvert ble vi en gasselle-bedrift med 70 millioner kroner i pluss.

– Jeg synes alle mennesker burde få oppleve det å jobbe for egen visjon en gang i løpet av livet. Det vil gjøre at du skjønner mer av samfunnet, sier han.

Gossé synes noe av det mest interessante med å starte egen bedrift var å få oversikt over et helt selskap, hvor pengene kommer fra, hvor de forsvinner og alt mellom der.

– Bare det å kunne snakke direkte med kundene var en dramatisk forskjell fra tidligere jobber. I tillegg sparte vi rundt 30 prosent med møtevirksomhet i forhold til hvor mange møter vi hadde i Siemens. Også markedsoversikten ble mye bedre, noe han fortsatt prøver å formidle viktigheten av den dag i dag, gjennom sin rolle i fagnettverket Tekna Egen bedrift.

– Det er viktig at folk skjønner det, det er ikke kun en teknisk innsikt, men en menneskelig innsikt man også er nødt til å ha for at det skal fungere. Det mangler ikke på ideer i Norge, men det mangler innsikt og gode nettverk, tror han.

Brenner for gründervirksomhet i Norge

Gossé startet i Tekna på arbeidstakersiden, men så begynte han senere i fagnettverket Tekna Egen bedrift, siden han følte jeg hadde noe å bidra med der. Han tror vi trenger flere folk som starter egne bedrifter i Norge.

– 80 prosent av selskaper i Norge har under 10 ansatte. De store selskapene har ikke de samme problemene som de små, og burde derfor få mer hjelp enn det de får i dag.

Han mener Tekna Egen bedrift  er viktige for å ha innsikt i arbeidsleder-samfunnet i Norge.

– Tekna må inkludere arbeidstakere, store bedrifter og ledere om det skal fungere optimalt og representere samfunnet på en god måte, sier Gossé.

Han mener noe av det beste Tekna-medlemmer får av å være del av Tekna Egen bedrift er tilgang på mentorer. Tekna har også juridisk hjelp til alle som starter egen bedrift.

– Vi har et mentor-program hvor unge kan få hjelp av erfarne folk til å få bedriften til å fungere. Dette er noe av det viktigste tilbudet vi har. De som har gått dette programmet har vært veldig fornøyde, sier han.

Alle Tekna-medlemmer kan melde seg som mentorer. Hvis du ønsker å vite mer om styrearbeid, bli en mentor eller bidra på andre måter til medlemstilbud, ta kontakt med styresekretær Anna Kramar til mailen; [email protected].

Tiden som leder av fag-gruppen går snart mot slutten for Gossé, og han ønsker seg flere unge folk i styret, nå som han og tre andre går av.

– Der det tenkes likt, tenkes det ikke mye. Om 10 år håper jeg vi er størst i Tekna av alle faggruppene, sier Gossé.

Hva: Mange av Teknas medlemmer er gründere. Vi har et eget nettverk for medlemmer som driver egen virksomhet – Tekna Egen bedrift – med juridisk rådgivning, egne forsikrings- og banktjenester. Du kan få gründerrabatt på kontingenten de to første årene etter oppstart dersom du har mindre enn 50% lønnet stilling et annet sted.

Hvordan: Les mer om Tekna Egen bedrift her.