Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann og kvinne som studerer

Ledelsesbloggen

Selvstendig næringsdrivende akademikere – Hva kan vi lære av dem?

Tekst av John M. Raaheim 5. des. 2018

Mange akademikere er selvstendig næringsdrivende som leger, tannleger, veterinærer eller som Tekna medlemmer. Kan vi lære noe av hverandre? Her er forslag til selvstudier.

 

Akademikerne Næringsdrivende.

Akademikerne er sammenslutning av foreninger som Tekna, Afag (Arkitektforeningen), Legeforeningen, Tannlegeforeningen, Veterinærforeningen m.fl.  Mange medlemmer i disse foreningene er selvstendig næringsdrivende. Fastlegene våre er blant disse, men også veterinærer, tannleger og psykologer har privat praksis.

Og foreningene deres gir råd og veiledning om hvordan de bør etablere og drive denne. Noen slike råd ligger åpent tilgjengelig på nettsidene til foreningene. Mye av dette kan være til nytte for andre næringsdrivende enn de det er laget for, om man legger til litt godvilje. Her følger en oversikt over noe av det du kan hente fra Akademikerforeningene om du skal starte for deg selv.

Selvstendig næringsdrivende akademikere har mange navn.

I Tekna kaller vi vårt tilbud til selvstendig næringsdrivende for Tekna Egen bedrift. Her finner du en oversikt over Teknas tilbud til selvstendig næringsdrivende og gründere. Hos Afag er søkeordet Egen virksomhet. Egen virksomhet gir også treff når du søker hos Samfunnsviterne. I Legeforeningen er nøkkelordet «drift av legekontor». I Psykologforeningen må du søke etter «for privatpraktiserende». Planlegger du å starte egen virksomhet er det mye veiledning å hente på disse sidene.

Veileder for næringsdrivende leger og andre.

Legeforeningen har laget en veileder for medlemmer som er fastleger. Denne boka med i alt 70 sider er åpent tilgjengelig og kan også være nyttig for andre. Her finner du kapitler om valg av organisasjonsform, leie av lokaler, om å være arbeidsgiver og om å ansette medarbeidere, rettigheter og plikter for parter i et ansettelsesforhold m.v., og om opphør av arbeidsforhold. Alt dette gjelder også for andre selvstendig næringsdrivende. Er du kommet dit at du må si opp ansatte har Tannlegeforeningen maler for både avskjed og sluttavtale.

Samfunnsviterne her enkel introduksjon til egen virksomhet.

Ingen av foreningene slår Legeforeningen når det gjelder detaljer og raushet når det gjelder åpen informasjon på dette området. Flere foreninger konkurrere om å gi enkel veiledning om det samme.

Samfunnsviterne er et godt eksempel med sine sider om Egen virksomhet.  Etter introduksjon av en startpakke som bare er for medlemmer finner du informasjon om beregning av timepriser, valg av selskapsform, rettigheter og plikter når du driver egen virksomhet og oversikt over offentlig kurstilbud for etablerere og gründere. Du kan velge å begynne her og deretter gå videre til den etter hvert omfattende veiledningen på offentlige «altinn» starte og drive bedrift.

Nettsidene er portaler til tidsskrifter.

Akademikerforeningens nettsider er for de flestes vedkommende portaler inn til andre kilder. Noen av disse kan også være nyttige for en som vi starte egen virksomhet. De fleste foreningene har tidsskrifter som er åpent tilgjengelige og søkbare fra nettsidene. Mange er faglig orientert mot medlemmer i foreningen og deres virksomhet slik som Tidsskrift for den norske lægeforening, men også dette tidsskriftet har innhold som vil facinere lesere langt ut over primærmålgruppen. Samme gjelder Psykologforeningens Psykologi.

Er tema fortsatt egen virksomhet og entreprenørskap har Econas Magma mye å by på med fagindeks som dekker blant annet markedsføring. Søk på nøkkelord som folkefinansiering, innovasjon og entreprenørskap gir tilgang mange potensielle inspirasjonskilder. Tekna Magasinet har selvsagt også mye relevant innhold, men her må du organisere søket selv.

Facebook, video og blogger.

Alle foreningene er på Facebook, mange har egen videoproduksjon. Noen har blogger. Direkte søk via Facebook eller via foreningens nettsider bringer deg til en overveldende samling av videoer. Det meste er kanskje mindre relevant for vårt formål, men Tekna er et unntak her. Mange av Teknas streamede arrangementer som er lagt ut på Tekna bloggene kan være relevante for gründere. Her finner du Teknas faglige nettverk, velg ditt fagområde og klikk deg inn på bloggene nederst på siden du kommer eller gå direkte til Teknas lederblogg.

Tips oss.

 Gjør du et søk på disse sidene må du gjerne tipse oss om interessante saker du finner som ikke er dekket av denne presentasjonen.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer