Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Utstrakt hånd 1000

Tema: Ledelse og utvikling

Nettverksbygging på norsk

Tekst av Saskia Butler Publisert: 20. jan. 2016

Mingling og nettverksbygging. Grøsser du når du hører disse ordene? Du er ikke alene. Nettverkskonseptet som florerer i skandinaviske karrierefora er importert fra en amerikansk forretningskontekst, et fenomen som vi lydig har svelget uten å tygge først. Nå ligger dette idealet ufordøyet, som en klump i magesekken og hvisker: jeg er den magiske ingrediensen til fremgang.

Mingling og nettverksbygging. Grøsser du når du hører disse ordene? Du er ikke alene. Nettverkskonseptet som florerer i skandinaviske karrierefora er importert fra en amerikansk forretningskontekst, et fenomen som vi lydig har svelget uten å tygge først. Nå ligger dette idealet ufordøyet, som en klump i magesekken og hvisker: jeg er den magiske ingrediensen til fremgang.
Alle har vi jo lyst til å mestre dette med «nettverksbygging», men den tilgjengelige amerikanske nettverksmetodikken strider ofte med norske sosiale koder. Det å sosialisere med en agenda, eller å ta «business» inn i det sosiale rom er ikke like akseptert her i Norge. Derfor blir nettverksbygging ofte assosiert med kameraderi og et sosialt spill som nordmenn er ukomfortable med.

En norsk modell mangler

Nå er det på tide å avdramatisere dette med nettverksbygging, noe som egentlig er en helt sentral del av alle menneskelige samfunn. Nettverk i sosial forstand, består av relasjoner mellom mennesker som interagerer mer eller mindre regelmessig. Nordmenn bygger nettverk, men ikke nødvendigvis på en amerikansk måte. Det vi derimot mangler er en interessant diskusjon rundt dette temaet. Nettverksbygging er jo også her en viktig ingrediens til karriereutvikling, uten å ha noe magisk over seg.
Det å bygge nettverk kan være mange forskjellige ting, men det er viktig å forstå dette som en kontinuerlig og livslang prosess som starter i det nettverket man blir født inn i, som familie og venner. For å bli bevisst sitt gjeldende nettverk er det lurt å visualisere det ved hjelp av et kart, og slik blir man gjerne klar over at det ikke går å lage absolutte grenser mellom private og profesjonelle nettverk. Mange relasjoner har både en vennskapelig og profesjonell dimensjon.

Deling

Nettverk er noe vi trenger for å løse utfordringer, og i sakens kjerne finner vi en grunnregel: å dele. Hvis du er nyutdannet eller står foran et veiskille er det ekstra viktig å huske på dette prinsippet; uten erfaring og spesifikk kompetanse kan du likevel tilby din tid, ditt engasjement og din lojalitet. Slike innsatser er kapital på arbeidsmarkedet, og selve limet som opprettholder nettverk.
Vedlikehold av eksisterende nettverk er like essensielt som det å etablere nye relasjoner, og det er i denne sammenhengen at eksempelvis LinkedIn spiller en rolle. Som Tekna-medlem er du allerede en del av et omfattende nettverk, har du tenkt over i hvilken grad du omsetter dine resurser i dette nettverket? Benytter du deg av tilbud som kurs, faggrupper og tilknyttede foreninger?
I motsetning til den vanlige forestillingen om «den utspekulerte svindleren», er den gode nettverksbyggeren en person som inngår relasjoner med den primære intensjonen om å tilby noe. Nettverksbygging handler ikke først og fremst om å mestre det første inntrykket, men om å opparbeide seg tillit over tid.
Rekk frem en klam hånd, og stol på attraksjonskraften til det oppriktige, dedikerte og hjelpsomme medmennesket.

Les mer om hva Tekna tilbyr innen området karriere.

Les også