Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Tema: Ledelse og utvikling

Nettundervisning tar av nå!

Tekst av John M. Raaheim Publisert: 27. sep. 2012

Andrew Ng samlet 104.000 studenter world wide til sitt første kurs i machine learning via nettet. Han er ikke alene om å samle tusenvis av studenter til nettundervisning. Tar nettundervisning av nå? Mye kan tyde på det.

Mange i Norge trodde nettundervisning skulle ta av rundt år 2000. Universitetene etablerte læreplattformer for formidling av kurs via nettet. LO og NHO samarbeidet om nkn, en læreplattform for etterutdanning av ansatte i industrien. Men teknologien var ikke moden nok. Suksessbedriften norske Boxer Technology måtte dra inn årene.

Ng og Koller. Andrew Ng er professor i computer science ved Stanford University og en av grunnleggerne av Coursera, en online læreplattform. Den andre grunnleggeren er Daphne Koller, også hun professor ved Standford  med kunstig intelligens som fagområde. Coursera tilbyr universitetskurs i et stort antall emner fra algebra til neuroethics og introduksjon til sosiologi.

Aktiv læring og sosiale medier. Mange universiteter har lagt ut forelesninger på nettet de siste ti årene. Mange har fulgt disse, men bare som passive tilskuere. Det nye nå er organisering og sekvensering av innholdet for mer aktiv læring og bruk av sosiale medier for meningsutveksling mellom studentene og mellom studenter og lærer. Og minst like viktig. Nå vil du etter hvert kunne ta eksamen og få papirer på gjennomførte studier.

Flere etableringer i 2012. Ng og Koller er ikke alene. Anant Agarwal fra MIT har etablert edX. Her tilbys kurs både fra MIT, Harvard og Berkeley. Sebastian Thrun og Peter Norvig, begge med tilknytning til Stanford, har etablert Udacity. Thrun, som er tysker,  er også VP i Google og ledet utviklingen av Googles førerløse bil. Vil du lese mer finner du artikkelen denne bloggen bygger på i Fast Company.