Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av flere hender som holder pen og signerer en avtale

Slik lager du en oppdragsavtale

25. sep. 2019

Det er mange av oss som vil før eller siden prøve seg som selvstendige konsulenter av ulike årsaker. Noen grunnet manglende jobbtilbud, andre grunnet eventyrlyst og mulighet for ekstra inntjening.

Uansett hva som er årsaken til at du ønsker å prøve deg som selvstendig konsulent, blir du nødt til å enten presentere utkast til oppdragsavtale eller forholde deg til utkastet presentert av oppdragsgiveren. Det er derfor viktig at du i hvert fall kjenner til hovedpunktene i en oppdragsavtale.

Det er viktig å vite at du som oppdragstaker ikke har samme rettigheter som en arbeidstaker. Du har blant annet ikke rett til sykepenger og feriepenger, og oppdragsgiveren skal ikke betale arbeidsgiveravgift eller foreta skattetrekk.Du bør derfor ta høyde for disse kostnadene ifm. bl.a. prissettingen.

Å være oppdragstaker har som alt annet noen fordeler men samtidig også noen ulemper. Du har mulighet til å tjene mer, og du kan være med på å påvirke hvilke oppdrag du skal påta deg. Av ulemper kan det nevnes at du nå har en mer usikker inntekt og du er nå ikke bare fagekspert innenfor ditt fagfelt men også en selger som skal selge seg selv. Da du i tillegg til å være konsulent også er øverste leder i ditt selskap, vil du også oppleve mer press fra oppdragsgiver på kvalitet, arbeidstid o.l. enn som arbeidstaker eller konsulent i et firma.

Det aller viktigste dokumentet som oppdragstaker er oppdragsavtalen. Det er viktig at den tilpasses oppdragstypen og at avtalen regulerer mest mulig av oppdragets innhold. Det er også viktig at den regulerer avslutning av oppdraget samt eventuelt mislighold.

For deg som skal inngå en oppdragsavtale har vi utarbeidet en kort veiledning hvor vi tar for oss de viktigste hovedpunktene i en oppdragsavtale og kommer med noen tips og råd til dem.

Veiledning til å lage en oppdragsavtale/kundekontrakt

Les også