Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjon av energi, en tunnel hvor energi beveger seg i sterke farger

Tema: Energi

SMR: Små, modulære kjernereaktorer

Oppdatert: 21. sep. 2022 Streaming

Hør om små, modulære kjernereaktorer (SMR), teknologien og deres mulige påvirkning på verdens energilandskap. Hvilke utfordringer finnes, og er dette noe for Norge?

Små, modulære reaktorer, såkalt SMR, er et samlebegrep for en rekke varianter av kjernekraftverk i størrelsesordenen 10-300 MWe, i motsetning fra konvensjonelle kjernekraftverk i størrelsesordenen 700-1400 MWe. Mikroreaktorer, M-R, kaller man dem som leverer mindre enn 10 MWe.

Ved å redusere størrelsen på kraftverkene søker SMR-utviklere å nyttiggjøre moderne produksjonsteknikker, forenklet transport og konstruksjon, i tillegg til stordriftsfordeler ved serieproduksjon. Resultatet proklameres å være kortere byggetid, betydelig lavere kostnader og langt flere bruksområder enn i dag. Slik representerer SMR-bølgen potensielt disruptive innovasjoner som kan bidra massivt til reduserte klimagassutslipp og med neglisjerbare fotavtrykk relativt til andre lavutslippsteknologier.

I foredraget vil SMR-teknologier og deres mulige påvirkning på verdens energilandskap belyses ytterligere. Foredraget vil også bevege seg inn på hvilke utfordringer som gjenstår før teknologienes fulle potensial kan realiseres, og om vi også kan forvente å se noe til norske SMR-er i de kommende tiår.

Om foredragsholderen:

Foredragsholder er Robert McDonald, som er senioringeniør og nukleær prosessekspert ved IFE i Halden.

Mer om kjernekraft

Les mer om Teknas engasjement innen kjernekraft.
Se foredrag om thorium og saltsmeltereaktorer.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Les også