Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av bølge

Tema: Energi

Nytt innen bølgekraft

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 12. sep. 2013

«The Storm Buoy», Stormbøyen, er en bøyeløsning som skal kunne takle den største trusselen mot alle tidligere forsøk på bølgekraftverksløsninger, nemlig havari ved ekstremvær.

Bølgekraft

Det er stor energi i bølger. Mens kraften fra solstrålene typisk er på 100-200 W/kvm og vindkraft typisk er på 1/2 -1 KW/kvm, kan en bølgefront ha opptil 50 KW/lengdemeter mot land. Dette gjør at bølgekraft er en veldig attraktiv kraftkilde.

Men utfordringen er å motstå stormene. Og det er dette stormbøyen løser. Bøyen, som er 4m i diameter og 0,9m høy, dykker automatisk ned på 10 meters dyp ved ekstremvær.

Teknas Oslo-gruppe for Energi, Industri og Miljø (FEIM) inviterte Asbjørn Skotte og Tov Westby til å snakke om Stormbøyen 25.september hos Tekna.

Skotte er utdannet som cand.mag. og cand.jur, og har flere års maritim erfaring. I tillegg har han i mange år arbeidet innen oljebransjen i Russland og Canada, mens han i de siste ti årene har arbeidet med bølgekraftprosjektet.

Tilflukt på havbunnen

Det er selskapet Ocean Energy som står bak utviklingen av Stormbøyen. Nyvinningen ligger i en løsning der den flytende delen av bølgekraftverket automatisk senker seg ned under vann når ekstremværet kommer, og rir av stormen der. Selve generatoren er plassert permanent og sikkert nede på havbunnen og generer strømmen direkte gjennom en nyutviklet og meget avansert «lineærgenerator» uten bevegelige deler. Dette vil gjøre bølgekraftverk i stand til å overleve selv de hardeste stormer.

I samarbeid med Seabased AB, et selskap tilknyttet Uppsala Universitet, har Ocean Energy tatt patent på lineærgeneratoren og et strømtransformasjonssystem som i dag er i ferd med å kommersialiseres.

Revolusjon for grønn energi

Dette nye og samlede bølgekraftkonseptet kan bety en ny revolusjon innen utviklingen av «grønn energi». Innovasjon Norge, Sintef og NTNU har evaluert prosjektet og gitt det sin støtte. «Dette prosjektet kan bety et paradigmeskifte innen bølgekraft», sier de.

Mye kan peke i retning mot et kommersielt gjennombrudd innen offshore bølgekraft, på linje med gjennombruddet kommersiell vind- og solenergi opplevde på 80- og 90-tallet.

Les også