Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjon av fusjon - blått lyn

Tema: Energi

Fusjonskraft - fremtidens energikilde?

Oppdatert: 1. sep. 2021 Streaming

Det pågår et stort internasjonalt forskningsprosjekt med å bruke fusjonsprosesser til å produsere ren elektrisk energi. Disse prosessene, hvor hydrogenisotoper fusjonerer til helium, innebærer ikke noe radioaktivt avfall eller ukontrollerte kjedereaksjoner som er kjente problemer med fisjonsenergi.

Områder som omfattes i foredraget:

  • prinsippene bak fusjonsenergi
  • teknologien som brukes for magnetisk innesperring av den varme gassen på omtrent 100 millioner grader Celsius
  • status for forskningsfeltet og ITER-prosjektet som er under bygging i Frankrike
  • utnyttelse av den nye teknologien med høytemperatur superledere hvor blant annet Equinor har investert i et privat selskap, Commonwealth Fusion Systems, som har sprunget ut fra MIT

Om foredragsholderen
Odd Erik Garcia er professor i fysikk ved UiT, Norges arktiske universitet og leder av UiT Aurora Center DYNAMO. Han har arbeidet hele sin vitenskapelige karriere med utvikling av fusjonsenergi hvor hovedfokuset har vært på turbulente strømninger og transport i randen av fusjonsreaktorer. Forskningsgruppen som Garcia leder har et stort internasjonalt nettverk og samarbeider blant annet med MIT Plasma Science and Fusion Center med utviklingen av deres SPARC-eksperiment.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Les også