Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Propan

Tema: Energi

Energibrønner og bruk av hydrokarboner som kuldemedium

Tekst av Vegard Klungtveit Publisert: 26. okt. 2017 Streaming

Norsk Kjøleteknisk Forening inviterte til et kveldsmøte som tok for seg to temaer: energibrønner som varmekilde for varmepumper og bruk av hydrokarboner/propan som kuldemedium i kuldetekniske installasjoner.

Energibrønner som varmekilde for varmepumper

Energibrønner som varmekilde for varmepumper er stadig vanligere. I Norge blir det hvert år boret mange tusen brønner til dette formålet. I mange tilfeller ser man dessverre at brønnparker er feildimensjonert, og at driften av anlegget ikke blir etter intensjonene.
Randi Kalskin Ramstad fra NTNU/Asplan Viak delte litt av sin kunnskap og erfaringer rundt dette temaet.

Randi Kalskin Ramstad, NTNU/Asplan Viak. opptaket er i to deler:

Presentasjon Energibrønner_Randi Kalskin Ramstad (PDF)

Bruk av hydrokarboner/propan som kuldemedium i kuldetekniske installasjoner

Naturlige kuldemedier er i vinden, og på grunn av politiske føringer og et grønnere fokus hos sluttkundene ser kuldebransjen stadig etter alternativer for de tradisjonelle HFK-mediene. Hydrokarboner, som f.eks. propan, kan være et godt alternativ, men hvordan designer, installerer og vedlikeholder man slike anlegg på en sikker måte? Tomas Larsson fra den svenske produsenten ENRAD AB fortalte mer om dette.

Tomas Larsson, ENRAD AB

Presentasjon Propan-hydrokarboner Tomas Larsson (PDF)

Se tidligere opptak fra Norsk Kjøleteknisk Forening eller se hvilke andre nettverk og arrangementer Tekna kan tilby innen fagområdet energi.

Les også