Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Arendalsuka

Tema: IKT

Usikkerhet om sikkerhet – hvem skrudde av serveren?

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 17. aug. 2017 Streaming

Cyberkriminalitet, masseovervåkning, kritisk infrastruktur, hacking og et generelt helt annerledes trussel- og risikobilde vil utfordre nasjonale myndigheter og samfunnet vårt i fremtiden. Hvordan er vi rustet til å møte disse utfordringene?

IT-sikkerhet var et hett tema under Arendalsuka 2017.

Tekna organiserte debatt med tittelen: usikkerhet om sikkerhet – hvem skrudde av serveren.

Tekna studentene varmet opp til debatten med et panel av ungdomspolitikere:
En ting dette panelet var enige om, er at vi utdanner alt for få innen IT-sikkerhet.


«Små barn får en hjelm når de lærer å sykle, mens de får bare IPaden i hånden uten å sikres»

Tema for debatten: Usikkerhet om sikkerhet – hvem skrudde av serveren?
Cyberkriminalitet, masseovervåkning, kritisk infrastruktur, hacking og et generelt helt annerledes trussel- og risikobilde vil utfordre nasjonale myndigheter og samfunnet vårt i fremtiden. Hvordan er vi rustet til å møte disse utfordringene?

Berit Svendsen, Telenor, uttrykte en usikkerhet om nasjonen Norge er skikket for et alvorlig cyberangrep og om ressursene vil finne hverandre i en krisesituasjon. Foreløpig er vi ikke gode nok, mener hun.

Olav Lysne hevdet at det nå er teknologisk og økonomisk mulig å overvåke hele Norges samfunn 24/7. Vi er den første generasjonen som må håndtere dette, sa han.

Så og si alle var enige om at teknologer mangler i styrerommene. Lysne hevdet at det tas pussige beslutninger på grunn av manglende kompetanse i toppledelse. Lise var selvfølgelig glad for dette, på vegne av Teknas 72 000 teknologer. Medlemmene våre ser på seg selv som en del av løsningen: Slipp dem til!, sa hun. Allikevel ønsket hun ikke en profesjonskamp, men hun slår et slag for felles nasjonale kriterier. – Slutt og prat og begynn å gjør, sa hun.

Bjørn Erik Thon minnet om at datasikkerhet og personvern handler om så uendelig mye mer enn teknologi. Han var opptatt av at datasikkerhet måtte ut av datarommet og inn i styrerommet.

Se opptak av den spennende paneldebatten (dessverre går bildet i svart ved noen anledninger):

Deltakere i panelet: Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna, Olav Lysne, leder av Lysne I og Lysne II-utvalget og direktør i Simula, Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, Roar Thon, fagdirektør sikkerhetskultur, NSM, Einar Lunde, avdelingsdirektør, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.