Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
AI-strategi: Åpen samtale med Nikolai Astrup - foto

Tema: IKT

Nasjonal AI-strategi

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 14. mai 2019 Streaming

Hvordan bør regjeringen utforme den nasjonale strategien for kunstig intelligens? Hør en åpen samtale om AI-strategi med digitaliseringsministeren m.fl.

Åpen samtale med Nikolai Astrup

Regjeringen arbeider med å lage en AI-strategi. Hva bør denne strategien for kunstig intelligens omfatte?
Hvilke fremtidige hensyn må man ta?

Hvordan bør digitaliseringsministeren utforme
den nasjonale strategien for kunstig intelligens?

Panelsamtale om nasjonal AI-strategi mellom følgende deltakere:

Lise Lyngsnes Randeberg vil at vi skal gå fra festtaler til handling. Hun var opptatt av datadeling, forskning og forsvarlighet. Kanskje myndighetene skal kreve at forskningsdata deles? Med forsvarlighet mener hun at algoritmene må være transparente og etiske slik at befolkningens tillit tas vare på.

Anne Marthine Rustad var opptatt av å bygge opp kompetansen og utvikle teknologi i Norge. «Å sende data ut av landet og få tjenester tilbake, kan være fristende på kort sikt, men uheldig på lang sikt», sa hun.

Odd Jostein Svendsli vil at kortreist kunnskap skal bli like populært som kortreist mat. Han pekte også på det problematiske med AI: at forskjellen mellom arbeidsinnsats og verdiskapning øker. Dermed ender lett gevinsten på få hender og befolkningen sakker ut. Men dette har vi klart i oljenæringen, pekte han på.

Ole Jacob Sunde var bekymret for at dataene havner i utlandet og mener det er et problem for norske aktører.

Nikolai Astrup var enig i at det er et problem at data suges ut av landet. At dataene ikke utnyttes av norske aktører, men av gigantiske internasjonale plattformer. Han pekte også på utfordringen at vi serveres nyheter vi er tilbøyelige til å være enige i, som gir økende polarisering i samfunnet.
Når det gjelder offentlige tjenester er det en stor utfordring at vi ikke klarer å dele og utnytte data, sa han. Riktig regelverk er det viktig å få på plass, med det regulatoriske må ikke ødelegge for en innovativ sandkasseorientert testkultur. Digitaliseringsministeren ønsker konkrete innspill på hvilke lover og regler som bør endres.

Se hele panelsamtalen:

Les

mer:

Det var fagnettverket Tekna Big Data som inviterte.
Se opptak fra en rekke tidligere arrangementer i regi av Tekna Big Data.

Les også