Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lise Lyngsnes Randeberg
Kunstig intelligens var temaet for dagens Civita-frokost, hvor Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg var en av paneldeltakerne.

Tekna-presidenten i debatt om kunstig intelligens

Publisert: 9. juni 2020

-Vi har gode teknologer i Norge, som er kreative og gode på å løse problemer. Men også når det gjelder kunstig intelligens, har vi et stort behov for etter- og videreutdanning av de som er i jobb, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg under Civita-frokosten i morges.

Se hele Civita-frokosten her

De fleste er enige om at kunstig intelligens og selvlærende maskiner vil omforme samfunnet. I økende grad kan smarte, selvlærende maskiner løse nye oppgaver og erstatte menneskelig arbeidskraft. Men hvem skal være premissleverandør og hvordan skal utviklingen reguleres? Hva er mulighetene og utfordringene knyttet til kunstig intelligens? Dette var temaene som dannet utgangspunktet for debatten. Paneldeltakere var Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg, Tore Tennøe, som er direktør i Teknologirådet, og Paul Chaffey, som er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Begrepsavklaring

Hva er egentlig kunstig intelligens? Hva er en algoritme? Tekna-presidenten tok med seg tilhørerne ut på kjøkkenet for å forklare begrepene. -Hvis du baker brød, så kan du sammenligne oppskriften med algoritmen, sa Tekna-presidenten. Hun ble supplert av statssekretær Paul Chaffey, som viste til at brødoppskriften kan bli bedre etter hvert, ved bruk av kunstig intelligens.

-Kunstig intelligens kan optimalisere tjenester og spare tid, som gjør at vi kan få mer tid til å være mennesker, sa Randeberg, som understreket at teknologer har et stort ansvar for at dette blir gjort på riktig måte. Hun viste til et økende behov for samarbeid mellom jurister og teknologer, for å sikre at jussen blir riktig ivaretatt når den skal inn i et dataprogram. Tekna-presidenten understreket også at samspill må til mellom teknologene, politikere og andre kompetansegrupper i samfunnet.

Teknologiutvikling og etikk

-For norsk teknologiutvikling er det viktig at vi får på plass gode regler for datadeling. Også de etiske problemstillingene må bli ivaretatt. Det holder ikke at vi bare er gode på algoritmer og kunstig intelligens, vi må også kjenne fagområdene. Innen offentlig forvaltning må man eksempelvis også ha med noen som jobber direkte med brukerne, understreket Tekna-presidenten.

I forbindelse med kunstig intelligens, advarte hun også blant annet mot utenlandske etterretningsinteresser, som ikke nødvendigvis er vennligsinnede. -Legg vekk den norske naiviteten – alle vil oss ikke vel, alle har ikke intensjoner om å bruke teknologi på en god måte, sa Randeberg.

 

 

 

Les også