Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Teknas president Lars Olav Grøvik ber Stortinget satse på havvind.
Teknas president Lars Olav Grøvik: -Sats på havvind!

Aktuelt

Tekna i stortingshøring: Havvind stadig viktigere

Publisert: 2. mai 2022

Havvind var ett av temaene som ble løftet fram av Tekna under stortingshøringen om energimeldingen.

Teknas president Lars Olav Grøvik pekte på at krig og krise har brakt energimarkedene i ubalanse.  -På kort sikt trenger Europa norsk naturgass, og vi ser at prisene går opp, også her hjemme. På lenger sikt styrer nå EU mot en tidligere utfasing av fossil energi enn vi trodde for bare noen uker siden. Det utfordrer oss til å avkarbonisere naturgassen og til å ta i bruk Norges store potensielle havvindressurser, understreket Tekna-presidenten.

En del av løsningen

-En norsk satsing på havvind vil gi leverandørindustrien nye oppdrag. Men vi trenger også strømmen fra havvind. Europa trenger energi. Norsk havvind må være en del av løsningen, sa Grøvik.  

Han viste til at Norge sammen med landene rundt oss må investere i et havnett for å utnytte havvind. -Diskusjoner om hybridkabler må komme over i et annet spor. Vi registrerer at regjeringen nå er i kontakt med flere av våre naboland. Vi har gjort det før, for distribusjon av naturgass. Stortinget må nå etterlyse samarbeid med våre naboer for å få fart på produksjon og distribusjon av strøm fra havvind, påpekte Grøvik.  

Et paradoks

Tekna-presidenten viste til at det er et paradoks for mange av våre medlemmer, både i oljeindustrien og i kraftkrevende industri på land, at dyrebar vannkraft skal sendes til havs, for å elektrifisere sokkelen hvor Norge allerede utvinner energi i store mengder. -Energibehovet på sokkelen bør dekkes av havvind og ikke dyrebar vannkraft.  

Stortinget har forpliktet seg til av halvparten av petroleumsproduksjonen om få år vil drives av landstrøm. Stortinget bør stadfeste en ambisjon om at havvind må kompensere denne strømmen. Mekanismene for dette må utformes politisk, understreket Grøvik.  

Korttenkt politikk

-For Tekna er det viktig at havvindutbygginga gir utvikling for norsk industri og kompetansemiljøer. For bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II sier regjeringen at konsesjonene skal auksjoneres uten å stille kvalitative krav. Dette er korttenkt politikk og Stortinget bør rydde opp i dette, sa Tekna-presidenten. 

Hydrogen og ammoniakk  

Tekna er positiv til at regjeringen nå er i samtaler med våre kjøpere av naturgass om å eksportere naturgassen i form av blå hydrogen og ammoniakk.  

-Stortinget må etterlyse en tidsplan for hvordan en slik industri kan utvikles i Norge. Ved å avkarbonisere naturgassen vil Norge håndtere klimarisiko smidigere, skape verdier og bidra til å nå felles klimamål, avsluttet Tekna-presidenten.

Dette mener Tekna om klima, miljø og energi

 

Les også