Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Rebekka Lie foran Stortinget
- Vi mener studentutveksling er et viktig kvalitetsfremmende element i høyere utdanning, sier Rebekka Lie, studentleder i Tekna

Politisk

Lover et bedre utvekslingstilbud til studentene

Publisert: 3. nov. 2020

I forrige uke la regjeringen frem stortingsmeldingen «En verden av muligheter - Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning». Målet er at flere norske studenter skal ta hele eller deler av utdanningen i utlandet.

Regjeringen har i meldingen satt opp et hårete mål om at halvparten av alle norske studenter skal ha utvekslingsopphold i løpet av studietiden. Norge er i dag er langt fra å nå dette målet, hvor kun 16 prosent av norske studenter reiser ut i løpet av studiet.

Et viktig verktøy

- Vi mener studentutveksling er et viktig kvalitetsfremmende element i høyere utdanning. Ved utvekslingsopphold får studenter møte nye fagmiljøer, og utveksle ideer og kunnskap. I tillegg lærer studenter språk og kultur, samtidig som de får verdifull innsikt i holdninger og samfunnsstrukturer. Vi tror erfaringer man tilegner seg gjennom utvekslingsopphold gir viktige verktøy i et globalisert arbeidsliv, sier studentleder i Tekna, Rebekka Lie.  

Studentlederen er glad for at statsråden nå vil senke terskelen for studenter å dra på utveksling.
- Gevinsten er stor, studenter med internasjonal erfaring, får en større kulturforståelse og dermed økt kvalitet i utdanningsløpet sitt, sier Lie.

Tekna student fornøyd

Tekna student er svært fornøyd med at regjeringen innfrir på flere av våre punkter i resolusjonen vår, Bedre utvekslingstilbud nå:

  • Regjeringen vil innføre forhåndsgodkjente emnepakker. Det er en god nyhet, da kan student være trygge på at de får godkjent emner fra utlandet i graden hjemme, og ikke risikerer redusert studieprogresjon.
  • Utdanningsinstitusjonene skal tydeliggjøre når det passer å reise til utlandet. Studenter trenger informasjon og veiledning om utvekslingstilbud -og prosess tidlig i studieløpet. Tekna ønsker at anbefalte utvekslingsløp legges inn i utdanningsplanen.
  • Det forventes at universitetene og høyskolene inngår flere utvekslingsavtaler.

Tilrettelegging for kortere utveksling

Regjeringen foreslår å bruke Lånekassen som et verktøy for å få flere norske studenter til å velge land Norge har et prioritert samarbeid om kunnskap med, og ikke-engelsk språklige land.

I dag får ikke universiteter og høyskoler uttelling gjennom finansieringssystemet for utveksling på mellom en og tre måneder. Det foreslår også regjeringen å endre, da de mener at kortere utveksling er bedre enn ingen utveksling og kan inspirere til lengre opphold senere.

-Vi er positive til dette, og tror det vil bidra til en viktig kulturendring i akademia i arbeidet med tilrettelegging av utveksling, sier Lie.

Les hele stortingsmeldingen her

 

Les også