Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø
Tekna-president Elisabet Haugsbø er glad for flere studieplasser i IKT og at flere vil studere realfag.

Aktuelt

Gode nyheter for IKT og realfag

Publisert: 26. apr. 2024

Det kommer flere studieplasser i IKT. Samtidig vil flere studere realfag, viser tall fra Samordna opptak. – Dette er positive nyheter, mener Tekna-president Elisabet Haugsbø.

Stadig flere ønsker å studere høyere utdanning, og i år var det hele 142 416 søkere. Dette er en vekst med 4,7 prosent, og bare under pandemien har flere søkt seg til høyere utdanning.

Tekna-president Elisabet Haugsbø mener det er bra at flere nå ønsker å studere høyere utdanning, og hun mener det er spesielt gledelig når veksten følges opp med flere studieplasser. I et fag som IKT øker antall studieplasser med 9,1 prosent. I år er det planlagt 2961 studieplasser, mot 2714 i fjor.  

– Det er bra og på høy tid at antallet studieplasser i IKT øker. Det er fortsatt for få plasser i forhold til søker

e. Norge trenger flere med høy IKT-kompetanse for å følge med i utviklingen, og da må vi øke kapasiteten, som har vært for lav i mange år. Det er også gledelig å se at antallet kvinner som søker øker videre med fem prosent. Over 36 prosent av søkerne til IKT er kvinner, og dette er ikke lenger et fag for gutta, sier president i Tekna Elisabet Haugsbø

Nødvendig vekst i teknologi

Haugsbø er samtidig glad for at både antall søkere og antall studieplasser til teknologifagene øker. Antall studieplasser øker med 5,5prosent til 6846, mens antallet søkere øker med 3,2 prosent til 15 484 søkere.

– Vi ser at flere vil studere teknologifag, og da er det viktig at antallet studieplasser også øker. Norge trenger enda flere med teknologikompetanse, dersom vi skal rigge oss for stadig sterkere internasjonal konkurranse, og dersom vi skal møte de store utfordringene innen blant annet klima, helse og energi, sier Haugsbø.

Jubler for realfagsvekst

Haugsbø er veldig glad for at antallet søkere til de tradisjonelle realfagene nå øker med hele 8,9 prosent, til 3881 søkere.

– Denne økningen til realfagene har vi ventet på. Vi har over flere år slitt med rekrutteringen til de klassiske realfagene.  Grunnleggende realfaglig kunnskap er nødvendig for en bærekraftig utvikling. Et fag som fysikk er for eksempel et fagområde som ligger til grunn for teknologi innen alt fra helse til kunstig intelligens. Da må vi også legge til rette for at flere tar disse fagene. Vi håper mange som søker hit også blir tilbudt plass til sommeren, sier Haugsbø.

Hun er bekymret for at antallet studieplasser ikke øker mer enn med 36 stykker.

– Det er viktig at vi bruker søknadsveksten riktig, og at flest mulig kvalifiserte søkere kommer inn ved opptaket til sommeren, sier Haugsbø.

Bekymret for lektorutdanningen

Haugsbø roper samtidig et varsku for lektorutdanningen i realfag.

– Søkere til lektorutdanningen i realfag faller med 25,6 prosent. Over tre år har denne falt med 67, 7 prosent. Dette er dramatisk for realfagene og for Norge. Uten flinke lærere i realfag klarer vi ikke det kompetanseløftet vi trenger innen teknologi, realfag og IKT, sier hun.

Studentene er fornøyd

Leder for Tekna Student Christoffer Røneid er fornøyd med at interessen for teknologifag fag øker.

– En av fem har minst en teknologiutdanning på søkerlisten sin. Norge trenger teknologistudenter for å drive innovasjon, møte arbeidsmarkedets behov og sikre bærekraftig utvikling. Kompetanse innen teknologifag er avgjørende både for digitalisering og nasjonal sikkerhet, sier han.

Studentleder i Tekna Student er glad for søknadsvekst til teknologifagene.

Les også