Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tonje Leborg
Forhandlingsleder Tonje Lenborg vil ha lokal lønnsdannelse også for lærerne

Aktuelt

Forventer reallønnsvekst for kommuneansatte

Publisert: 27. apr. 2023

- Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode tjenester og da må vi investere i dem, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.

Torsdag klokken 12 startet årets tariffoppgjør i kommunesektoren etter forsinkelser på grunn av streiken i frontfagsoppgjøret.

Akademikerne forhandler sentralt for omkring 5000 lektorer og lærere. De andre medlemmene i kommunesektoren, rundt 22 000, forhandler sin lønn kollektiv og lokalt i kommunene.

Undervisningspersonale har hatt en svakere lønnsvekst enn alle andre kommuneansatte de siste årene.

- Det er rekrutteringsutfordringer i skolen. Vi har for eksempel så mange som 20 prosent ukvalifiserte i videregående skole. De som jobber i skolen må ha en god lønnsutvikling for at vi skal kunne beholde og rekruttere de beste.

Akademikerne krever at forhandlingene skal skje lokalt i årets oppgjør – og jobber på sikt for å endre lønnssystemet for lektorene, til et lokalt forhandlingssystem, som er vanlig i resten av arbeidslivet.

- Systemet er rett og slett dårlig egnet til å rekruttere og beholde undervisningspersonale skolene har behov for. Med lokale forhandlinger kan den enkelte skole bruke lønn som et reelt verktøy for å sikre seg den kompetansen de trenger. Det er de lokale partene i kommunene som ser behovene og vet hvilken kompetanse som trengs, sier Leborg.

Forventer reallønnsvekst

- Vi krever reallønnsvekst for alle våre medlemmer. Lønnsgapet til privat sektor kan ikke fortsette å øke, sier Leborg.

Mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede. En rapport fra Menon Economics, gjort på oppdrag for Akademikerne, viser at spesielt de små kommunene sliter med attraktiviteten. Nesten 2 av 3 små kommuner har ingen eller veldig få kvalifiserte søkere på stillinger som lyses ut.

Kommuner sliter blant annet med å ansette og holde på psykologer, jurister og leger. Nøkkelkompetanse som kommunene må ha for å gi innbyggerne de tjenestene de må og bør få. 

- Konkurransedyktig lønn kan brukes for å gjøre kommuner til mer attraktive arbeidsplasser. Vi forventer reelle, lokale forhandlinger ute i kommunene, og at resultatet i frontfaget ikke blir tredd nedover hodet på oss slik vi har opplevd de siste årene. Da risikerer vi at gapet til privat sektor vokser, i tillegg til at kommunene får større problemer med få tak i og holde på fagpersoner.

Fristen for å komme til enighet er midnatt 1. mai.

Les også