Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
pyntede mennesker i godt humør rundt et bord

Råd og tips

Blir årets julebord tidenes fest?

Publisert: 11. nov. 2021

Eller vegrer vi oss for å samles og ha fysisk kontakt igjen? Her er organisasjonspsykologens beste tips til julebordsesongen.

Årets julebordsesong sparkes snart i gang – etterlengtet for noen, fryktet av andre. For hvordan skal vi egentlig oppføre oss nå som pandemien tilsynelatende er over? Er det greit å klemme? Kan du håndhilse på sjefen? Hva gjør du når du kjenner at noen kommer for tett på?

Karen Kollien Nygaard


– Vi er sosiale dyr som trenger å være i nærheten av nervesystemene til andre, så det er kjempeviktig med sosiale sammenkomster og at vi har kontakt igjen. Men det er også viktig å tenke over at ikke alle har samme behov, sier organisasjonspsykolog Karen Kollien Nygaard.

Mens noen har lengtet etter å klemme og holde rundt hverandre igjen, kjenner andre på at det er godt å slippe obligatorisk håndhilsing, og naturlig å ha være litt mer tilbakeholden i sosiale settinger.

– Det kan virke som om vi tåler mindre enn tidligere. Ganske mange vil ikke ha håndhilsing og klemming tilbake på samme måte som før pandemien, forteller hun.

Vanskelig for kroppen å avvennes

Psykologen beskriver tida vi er inne i nå som «akutt postpandemi».

I likhet med dødsfall og andre store hendelser, har pandemien påvirket oss fysisk. Det krever at vi tar vare på oss selv. For selv om den tenkende delen av hjernen forstår at den verste delen av pandemien er over, sitter stresset igjen i kroppen.

– Vi har stått i noe kjempelenge, og det har kostet oss masse. Nå kommer kroppens regning fram. Noen tror det er angst, men det har vært en utrolig stressende tid vi har vært gjennom. Mange av oss har tynnslitte nerver og trenger å hvile. Den tenkende delen av hjernen vår kan avvennes, men det er vanskeligere for kroppen, forklarer Karen.

Derfor mener hun det er viktig at årets julebord ikke er obligatorisk. Det bør være greit å velge selv. Vær tydelig på at alle er ønsket, men vis stor forståelse hvis noen takker nei, råder hun.

– Det er klokt å velge et lokale der det er mulig å holde god avstand. Vi trenger litt rom rundt oss, og mulighet til å gå fysisk ut av en situasjon og lufte oss. Dette er ikke året for å sitte ned og ha lange bordsettinger. Vi trenger å være i fellesskapet uten at vi føler oss låst. Det gjør det lett å delta.

Vær nysgjerrig og spør

Generelt har vi dårligere kondis i sosiale settinger enn før, og vi blir fortere slitne. Derfor råder psykologen alle å være ekstra oppmerksomme, men også nysgjerrige overfor hverandre.

Spør hvis du synes noe er rart, si ifra om noen kommer deg for nær. Tar du noen i hånda som ikke liker det, be om unnskyldning. Tenk at det er litt som å tråkke noen på tærne fysisk.

– Vi er fortsatt i karantenemodus i kroppene våre. Kroppen vil ha større avstand, det har den trent på i halvannet år. Gå litt saktere inn på hverandre, se hverandre an. Nødsignaler er når du kjenner motstand i den andre. Da er det lett å tenke at den andre personen ikke liker deg, men ikke ta deg nær av det. Gjør heller som den andre personen, ta et skritt bakover du også.

Kampanje

Bli medlem

Som medlem i Tekna får du tryggheten av en sterk fagforening i ryggen, faglig påfyll, sosiale møteplasser og blant Norges aller beste avtaler innen bank, forsikring og pensjon.

Les også