Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Fem unge jenter med plakater til støtte for klimakampen

Politisk

- Støtt opp om klimaungdommen

Publisert: 18. nov. 2019

Rasmus Benestad, leder av Tekna Klima, er skuffet over de mange negative offentlige kommentarene som har kommet om unge som engasjerer seg i klimakampen. - Vi må støtte opp om fremtiden. De unge sitter med mer kunnskap om klimaet enn mange av oss voksne, sier han.

Den siste tiden har det kommet mange negative kommentarer om unge som engasjerer seg i klimakampen. Både i sosiale medier og i den offentlige debatten har ungdommen fått karakteristikker som klimahysterikere og dommedagsprofeter. Dette får Tekna Klima til å reagere.

- Vi mener det er lite fint å skrive nedsettende offentlige kommentarer om barn og unge som engasjerer seg i klimasaken. Positivt engasjement skal løftes opp, ikke tråkkes ned. Det er ikke fint å se voksne som omtaler barn som om de ikke har god nok kunnskap til å uttale seg, sier leder av Tekna Klima Rasmus Benestad.

Han mener det nå blir forsøkt å skape en historie om barn og unge som kunnskapsløse og naive.

- De får dessverre de verste karakteristikkene i offentligheten. Men faktum er at ungdommen i dag har lært mye om klimaendringene på skolen, mens mange voksne ikke besitter den samme forståelsen. Tekna Klima støtter både form og det faglige i de unges ytringer. Uenighet bør begrunnes saklig og faglig, ikke gjennom personangrep mot mindreårige, sier han.

Benestad er opptatt ev at de unge blir tatt på alvor, uten bruk av negative karakteristikker.

- Negative kommentarer og nedsettende karakteristikker ikke er konstruktive, og voksne bør heller ta tak i de faglige aspektene hvis de er uenige. De bør spørre hva utsagnene bygger på og hvilket vitenskapelig arbeid ligger bak. De kan henvise til annen forskning hvis det finnes, og hvis svarene spriker, be om forklaring på hvorfor man stoler mer på det ene og ikke det andre. Når voksne kommer med negative kommentarer og nedsettende karakteristikker, så tyder det på at de ikke har noen faglige argumenter eller forståelse av saken, sier han.

Benestad mener vi må være ydmyke for de unges stemmer, som representerer fremtiden.

- Vi gjør lurt i å lytte til de unge. Allerede nå ser vi konsekvenser av klimaendringene, og det er neste generasjon som skal rydde opp etter vår generasjons moro. Jeg håper mange unge velger studier og karrierer der de kan være med å utvikle fremtidens bærekraftige teknologi og løsninger, sier han.

Les også