Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lønnsoppgjøret i Oslo er i gang. Julius Okkenhaug, forhandlingsleder for Akademikerne

Aktuelt

- Må hindre kompetanseflukt fra kommunen

Publisert: 27. apr. 2023

– Oslo kommune trenger høyt utdannede for å levere gode tjenester. Etter år med reallønnsnedgang er det viktig at kommunen sørger for at nøkkelkompetanse ikke forsvinner til privat sektor, sier Julius Okkenhaug, forhandlingsleder for Akademikerne.

Torsdag klokken 10 startet lønnsforhandlingene med Oslo. Akademikerne, som forhandler for over 4000 høyt utdannede i hovedstaden, går inn i forhandlingene med krav om reallønnsvekst.

–Tjenestene som byens innbyggere er avhengig av, krever ansatte med høy kompetanse. Gode fagmiljøer tar tid å bygge, og rives fort i stykker. Lønnsoppgjøret må bidra til at kommunen klarer å holde på høyt utdannede, sier Okkenhaug.

Samtidig er turnover også dyrt for kommunen. Ifølge kommunens egne tall koster hver nyansettelse over en halv million kroner.

Lokale, kollektive forhandlinger

Akademikerne som Tekna forhandler gjennom i Oslo kommune, krever at forhandlingene skal skje lokalt i årets oppgjør, og jobber på sikt for å endre lønnssystemet til medlemmene i Oslo kommune, til et lokalt forhandlingssystem som er vanlig i resten av arbeidslivet.

–På den måten kan lønn brukes som et virkemiddel for å beholde og rekruttere høyt utdannede som kommunen er avhengig av. Fristen for å komme til enighet er 30. april klokken 24. Dersom det ikke blir enighet, går oppgjøret til mekling.

Les også