Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Rafi Ahmad

Rafi Ahmad fra India ble først Tekna-medlem da han begynte som førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet.

Europeiske innvandrere på fagforeningsbunnen

Innvandrere i Tekna-yrker har høyere fagforeningsgrad hvis de er fra utenfor Europa enn hvis de er fra Europa utenom Norden. Tekna-medlem Rafi Ahmad tror at innvandrere fra utenfor Europa er ekstra opptatt av jobbsikkerhet.

Vi som er innvandrere fra utenfor Europa kommer i hovedsak fra land med et lite regulert arbeidsmarked. Eksempelvis er det relativt lett for en arbeidsgiver å bli kvitt ansatte i både USA og India, mens det er vanskeligere i Europa. Derfor tror jeg at mange innvandrere fra utenfor Europa blir medlem av en fagforening for å styrke jobbsikkerheten, sier førsteamanuensis Rafi Ahmad ved Institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet.

Men selv om innvandrere fra Europa utenom Norden har lavest organisasjonsgrad, er det denne gruppen som økte mest fra 2017 til 2019.

Graf viser statistikk over innvandrergrupper

Den geografiske fordelingen mellom innvandrergruppene ser slik ut:

Kart viser fordeling av innvandrergrupper i Tekna-yrker

Rafi Ahmad er norsk-indisk med en bachelor fra Delhi, en master fra England og en doktorgrad fra Tromsø. Etter postdoc i Tromsø jobbet han i legemiddelindustrien i Sverige for Medivir og AstraZeneca, før han kom tilbake til Norge som førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Han er til daglig basert på Hamar, men jobber også deltid ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Han var selv ikke medlem av Tekna før han flyttet tilbake til Norge.

– Det var den nevnte jobbsikkerheten som bidro mest til at jeg ble medlem av svenske Naturvetarna da jeg jobbet i Sverige. Jeg var ikke medlem av Tekna da jeg var stipendiat og postdoc i Norge. Jeg ble imidlertid medlem av Tekna da jeg kom tilbake til Norge for å jobbe for Høgskolen i Innlandet.

Innvandrere i Tekna-yrker har som nevnt høyere fagforeningsgrad hvis de er fra utenfor Europa enn hvis de er fra Europa utenom Norden. Men det er motsatt for Ahmads egen Tekna-gruppe som er undervisningsyrker ved universiteter og høyskoler.

Grafer viser organisasjonsprosent for ulike grupper av innvandrere


– Jeg tror det skyldes en stor andel innvandrere fra utenfor Europa som tar doktorgrad i Norge, slik som meg selv. Selv var jeg som nevnt ikke Tekna-medlem som stipendiat og postdoc. Det var i hovedsak fordi jeg ikke var sikker på om jeg ville bli boende i Norge. Dessuten opplevde jeg jobbsikkerheten i prosjektperioden som høy. Som stipendiat var det også økonomiske årsaker til at jeg ikke ble medlem, sier Ahmad.