Seniorrådgiver Monica Dobbertin står klar til å bistå – enten det skulle skje en ulykke på et kjernekraftverk, eller om noen av Tekna-medlemmene i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet skulle trenge bistand.  

Vi befinner oss i et såkalt «situasjonsrom». Veggene er fylt av store skjermer, og på den ene blinker ulike symboler over et verdenskart. Dette er et såkalt «alertmap», som varsler om alle mulige nødsituasjoner og hendelser verden over.

Monica Dobbertin (49) forteller ivrig om hvordan hun og kollegaene i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet følger med for å være oppdatert om det skjer noen radioaktive hendelser der ute.

Alltid beredt

– En stor del av jobben min dreier seg om beredskap: Det å ha planer for hva vi skal gjøre hvis det skjer en hendelse som involverer radioaktivitet i Norge, eller mot norske interesser i utlandet, forklarer Dobbertin, mens hun titter på det digitale kartet.

– Når vi ser på vår bit av verden, så ser vi dessverre det mange andre ser: at verden kan virke mer ustabil. Derfor er atomberedskap stadig mer aktuelt, og det er viktig å ha gode planer hvis det skjer noe – og det tror og håper jeg at vi har.

Har vokst som menneske

Vi trenger ikke å tilbringe mange minutter med Monica Dobbertin for å fastslå at hun er over snittet engasjert og driftig. 49-åringen har vært ansatt i direktoratet i ni år – og har vært tillitsvalgt i Tekna nesten like lenge.

– Jeg ble spurt om å stille som tillitsvalgt ganske kjapt etter at jeg begynte her, og det var jo en veldig hyggelig forespørsel. Jeg liker å engasjere meg og vite hva som skjer rundt meg, og anså dette som en fin mulighet til å bli bedre kjent med direktoratet og til å få være med å utvikle organisasjonen.

I dag er Dobbertin tillitsvalgt for rundt 50 Tekna-medlemmer – og stortrives i rollen.

– Jeg synes det er veldig givende å være tillitsvalgt. I tillegg til at jeg får dette innblikket i organisasjonen, så støter jeg på veldig mange ulike situasjoner, skjebner og historier, og får anledning til å hjelpe dem som trenger det. Jeg får i det hele tatt brukt meg selv på mange gode måter som tillitsvalgt, forteller hun.

MonicaDobbertin2-tillitsvalgt - Tekna.png

– Det er kanskje litt platt å si, men jeg synes jeg har opplevd mye menneskelig vekst også. Som tillitsvalgt må man utvikle økt empati, og jeg har definitivt fått en bredere forståelse for menneskers reaksjonsmønstre. Jeg har også blitt mer effektiv og utviklet meg mye når det kommer til samarbeidsevne. For i denne rollen blir man dreven i å ha på seg ulike hatter, ved både å være diplomat for medlemmene, og å kunne formidle ledelsens ønsker og styringsrett tilbake til dem. Jeg har virkelig lært meg å skille sak og person, og kan krangle så busta fyker med ledere den ene dagen, og smile pent og si hei den neste.

Betryggende å kunne lene seg på Tekna

Som tillitsvalgt har Dobbertin blant annet ledet Tekna-medlemmene gjennom to interne omorganiseringer, lønnsforhandlinger og personalsaker. Og hun har aldri vegret seg for å koble på Tekna sentralt hvis det har vært behov for det.

– Jeg har veldig lav terskel for å ringe Tekna, enten jeg trenger bistand eller bare svar på et enkelt spørsmål. Tekna er veldig enkle å be, og jeg har alltid fått god hjelp de gangene jeg har trengt det. Det er veldig betryggende å ha Tekna i ryggen på den måten, synes Monica.

– Benytt deg av kursene!

Hun  har også hatt veldig stor glede av kursene til Tekna- – De kan jeg ikke få skrytt nok av. De er alltid av kjempehøy kvalitet og godt vinklet inn mot Tekna som fagforening, slik at man får mye relevant informasjon og blir enda tryggere i rollen som tillitsvalgt. I tillegg får jeg utvidet nettverket mitt og kan prate med andre tillitsvalgte med samme type utfordringer. Så hvis du er tillitsvalgt og ikke har vært på noen kurs enda, så du dra! Det er en fantastisk erfaring.

– Vi er sterkere sammen

Dobbertin mener det er mye viktigere å være med i en fagforening enn folk flest kanskje er klar over.

– De rettighetene vi har i dag, de kan vi miste. Hvis vi ikke fortsetter å kjempe, kan retten til ting vi tar for god fisk i dag – som barselpermisjon, fri i helgene, å være hjemme når vi er syke, fleksitid og få utbetalt pensjon når vi blir pensjonister – de rettighetene kan forsvinne. Og det er dette fagforeningene prøver å sikre at ikke skjer. Vi er sterkere sammen!

Og når det kommer til hvilken organisasjon man bør melde seg inn i, så er hun ikke i tvil: «Tekna er stedet å være», som hun sier.

– Hvis du har anledning til å være Tekna-medlem, så er det den beste foreningen. Tekna er en relevant organisasjon som har mye å si i samfunnsbildet, og etter min mening er det også den organisasjonen som står på mest og har de beste meningene når de er ute og omtaler politiske agendaer, særavtaler også videre, skryter seniorrådgiveren, og fortsetter:

– Og hvis du får tilbudet om å være tillitsvalgt, så gjør det! Det kan være en del arbeid til tider, men det er det verdt – ettersom du både lærer utrolig mye og vokser som menneske.

Som tillitsvalgt er Dobbertin opptatt av å ha en fornuftig balanse. – Noen ganger bør man spille med og være en god medspiller for ledelsen. Man skal ikke stå på barrikaden å hyle uten grunn, men noen ganger er det nødvendig.

 

 

 

 

 

Publisert: 15. mars 2019