– Jobbtilbudet fristet, men masteren fristet mer

Jeg valgte å ta en master for å holde alle dører åpne og for å ikke bli hindret av graden min ved framtidige jobbmuligheter sier Hanne Helseth som studerer Systems Engineering på USN Kongsberg.

Hvilken bachelor gikk du? 
Energi og miljø i bygg på OsloMet

Hvilken master går du på?
Systems Engineering med industriell økonomi i Kongsberg (USN). Jeg hadde også et år på NTNU mellom bachelor og denne masteren, men valgte å bytte skole og retning, noe jeg er fornøyd med.

Når begynte du å tenke på å gå videre med en master?
Jeg startet å tenke på master i slutten av første eller starten av andre klasse på bacheloren. Da var jeg heller ikke helt sikker, men begynte å leke med tanken og ble bare mer og mer sikker med tiden på at det var det riktige å gjøre. Det var også denne tiden jeg ble Studentkontakt i Tekna, og med i Tekna kunne jeg jo ikke være uten en master, så det var også noe av grunnen til at jeg begynte å tenke på det.

Hvordan gikk du frem for å finne informasjon om masterstudie?
Søkte stort sett på de ulike skolene for å se hva de hadde å tilby, i tillegg snakket jeg med andre på studiet og vi diskuterte ulike relevante mastere. På OsloMet holdt også noen av foreleserne våre et foredrag som vi frivillig kunne delta på der de oppfordret til å ta master og forklarte hvorfor vi burde gjøre det. Dette var vel og merke lenge etter at jeg hadde begynt å tenke på det, men det var et bra tiltak for å få flere inn på tanken.

Hva var det som fristet mest med en master, og hva var det du fryktet?
Det som fristet med en master var hovedsakelig at jeg ønsket å ha alle dører åpne og i tillegg slippe å bli hindret av graden min ved en framtidig jobbmulighet. Følte meg heller ikke helt ferdig på skolebenken og så dermed heller ingen grunn til å ikke bare kjøre på. Kommer ikke på noe spesielt jeg fryktet.

 Hvorfor valgte du å ta en master fremfor å begynne å jobbe?
Jeg valgte å ta en master framfor å begynne å jobbe av flere grunner. Jeg følte aldri at jeg ikke kunne gått rett ut i jobb etter bacheloren, så jeg var heldigvis ikke en av de som må fortsette fordi man ikke får jobb. Master var derimot et ønske jeg hadde, og som nevnt over så jeg ingen grunn til å ikke gjøre det med en gang. Med en master føler jeg at jeg får større muligheter, muligheten til å få stillinger man kun kan få med master og ikke minst en videre kompetanse.

Hva synes du er de største forskjellene mellom bachelorstudiet og master?
Jeg synes ikke forskjellen er så veldig stor egentlig. På mitt studie merker jeg en forskjell ved at jeg har en annen type timeplan på masteren enn jeg var vant med. Å bli tvunget til å jobbe mer selvstendig er nok den største forskjellen, men dette er veldig individuelt for studiestedene, og ikke noe jeg kjente på på NTNU i fjor for eksempel.

Noen frykter at masterstudiet blir veldig vanskelig – hva er din erfaring
Min erfaring er at det ikke er stort vanskeligere, man må fortsatt lese til eksamener og tilegne seg kunnskap som tidligere. I tillegg har man forhåpentligvis blitt en mer erfaren student og fått seg bedre studieteknikker innen man starter på masteren, i forhold til da man startet med bachelorgraden sin.

Hanne Helseth 2.jpg
Hanne utenfor Buckingham Palace påsken 2018

Hvordan er en typisk «master-uke» - kombinasjon mellom studier og fritid – får du tid til annet enn å studere?
På mitt studie har vi obligatoriske intensivdager og intensivuker, det vil si at når jeg først har timer har jeg samme fag i 8 timer, og gjerne også i flere dager etter hverandre. Dette var litt tungt i starten, men man kommer fort inn i det. Nå synes jeg det er deilig fordi man får tid til å bestemme over sin egen studiehverdag. Vi har store innleveringer framfor mange små, framfor studier som krever flere innleveringer i uken. For meg viser dette til mer tillit fra skolen side, og at de stoler på at man er moden nok til å ta ansvar selv.

Masteroppgaven kan virke litt skummel – hva er din erfaring?
Synes det er litt skummelt ja, min erfaring kan jeg kun ta fra bacheloroppgaven min. Jeg ser på det som en vanskeligere og mer avansert versjon, i tillegg til at den mest sannsynlig blir på engelsk og på egenhånd, noe ikke bacheloroppgaven var. Samtidig som jeg tenker litt på den, så stresser jeg ikke for mye med det nå. Det er over ett år igjen til den er et faktum og med så mange som har kommet seg godt igjennom det før, så skal det nok ikke bli noe problem for meg heller.

Hvordan har masterstudiet vært til nå sett opp mot forventningene du hadde før du begynte?
Det er vanskelig å sette fingeren på hva forventningene mine til masterstudiet egentlig var, men som en total pakke føler jeg at studiet i stor grad har levd opp til denne pakken. Jeg er også veldig fornøyd med studieopplegget og det sosiale her, og trives generelt veldig godt.

Hva synes du har vært det morsomste med masterstudiet til nå?
Flytte til et nytt sted, gå i en litt annen retning, og å føle at jeg mestere det. Kongsberg er en liten by, og for meg som kun har bodd i Norges topp 3 største byer er det gøy å prøve noe annet. Studiemiljøet her er bra og samtidig er det kort vei til Oslo.

Opplever du at masterstudiet har åpnet nye muligheter i arbeidsmarkedet?
Personlig har jeg valgt å ta en master innenfor noe litt annet enn bacheloren min, og dermed åpner det automatisk for nye muligheter i arbeidsmarkedet. Jeg synes det er kult å vite at jeg kan gå tilbake til det jeg tok bachelor i, og jeg kan velge noe helt annet, men selv innenfor VVS og byggsektoren som jeg tok bachelorgraden min åpner det seg muligheter når man tar en master. Spesielt når man kommer høyere opp og det er snakk om diverse lederstillinger.

Hva er ditt råd til de som i dag vurderer en master?
Om du vurderer det og ikke har noe imot noen ekstra år på skolebenken, så sier jeg gjør det. Det er mye vanskeligere å komme i gang og gå tilbake til studenttilværelsen, så fort man har begynt å jobbe, tjene penger og blitt mer etablert. Samtidig trenger ikke alle å ta master, så man må tenke på hva man ønsker og hvordan mål man har. Hva er drømmejobben, krever den at du har en master eller ikke, eller er du en som vil ha alle muligheter åpne? Er man veldig usikker skader det jo ikke å starte å jobbe, og heller ta den senere om man finner ut at det er noe man ønsker eller trenger.

Hvorfor vil du anbefale andre studenter til å ta en master?
Jeg vil anbefale andre å ta en master av flere grunner. Blant annet fordi det åpner opp flere dører eller at man blir mer spesialisert på et område. Man blir mer ettertraktet i arbeidsmarkedet som bare blir tøffere, flere jobber å velge mellom og lønnen er gjerne bedre. Om man også velger å bytte studiested er det en gylden mulighet til å utforske en ny by, et nytt universitet, skaffe nye venner og et bredere nettverk.

Les også

 • – Derfor valgte jeg å ta en master

  – Derfor valgte jeg å ta en master

  Publisert: 25. mars 2019
  Masterstudiet har gjort meg kvalifisert for mange flere jobber og sjansen er markant større for at jeg får jobb når jeg er ferdig, enn etter bachelorgraden, sier Olav Nilsen Lohne som studerer Integrert bygningsteknologi på Universitetet i Tromsø.
 • Tips til masteroppgaven

  Tips til masteroppgaven

  Publisert: 05. desember 2019
  En masteroppgave gir deg muligheter til å gå i dybden i interessante fagområder, samt være inngangsbilletten til spennende jobber innenfor ditt fagfelt.
Publisert: 5. desember 2019