Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sverre Haugen foran en tavle

Råd og tips

Hodejeger: Disse gjør det best på intervju

10. feb. 2020

Følger du disse 6 tipsene kan du øke sjansene dine betraktelig.

Det er ikke den letteste tiden å få seg jobb, permittering og arbeidsledighet gjør at mange kniver om de samme jobbene. Derfor er det lurt å gjøre mest mulig ut av verktøyene du allerede har.

Sverre Haugen er hodejeger, rekrutterer og medforfatter av boka «Jobbsøkerkoden», og ifølge ham er det tre ting arbeidsgivere ser etter:

• Kommer du til å levere?
• Blir du i jobben?
• Passer du inn?

Men hvordan kan du overbevise arbeidsgiveren om at du er den rette? Alt du ønsker er jo å bli den utvalgte blant mange gode kandidater, ja, kanskje flere hundre kandidater! 

Hodejegeren mener det er seks egenskaper som skiller de beste fra resten på selve jobbintervjuet:

  1. De viser selvinnsikt
  2. De er ydmyke
  3. De viser refleksjonsevne
  4. De er godt forberedt
  5. De viser tydelig motivason
  6. Og de bruker eksempler

I videoen lengre ned i saken vil du lære hvordan du skriver CV og jobbsøknad. Du får vite mer om hva som skal til for å overbevise den som ansetter, hva du kan gjøre for å maksimere sjansene dine for å bli tatt inn til intervju – og senere få jobben.

Den første jobben – like viktig som å gifte seg

Fordi video-kurset tar for seg generelle prinsipper, passer det for både studenter og yrkesaktive, og uansett bransje. Kurset passer allikevel ekstra godt for deg som skal søke jobb etter endt studie, eller som er på jakt etter sommerjobb.

Det å søke jobb er en spennende og nervepirrende prosess, som bringer med seg en haug med spørsmål. Uansett om det dreier seg om en sommerjobb eller du er på jakt etter en fast stilling etter studiene, er det fort gjort å bli usikker når søknaden er sendt av gårde.

– Å få den første jobben, påvirker livet ditt i veldig stor grad. Det er på linje med å gifte seg, sier Sverre Haugen. Han mener det er et stort behov for å opplyse folk om hvordan søknad og CV skal skrives, da veldig mange rett og slett er dårlige på å skrive hva man vil og hva man kan. Og hvordan man best forbereder seg til et jobbintervju?

Medlemsfordeler for studenter

To inkluderte forsikringer, kurs og arrangementer, advokathjelp og jobbsøkerkurs er bare noen av de mange medlemsfordelene du får som student i Tekna.

Spillereglene som gjør at du lykkes

Det finnes mange fallgruver i en jobbsøkerprosess, men Haugen mener at noe av det overordnede problemet ofte er at den som søker jobb blir for opptatt av seg selv.

– Fokuset blir lagt på tanker som «liker de meg?» og «får jeg jobben?». Det gjør at den arbeidssøkende glemmer arbeidsgiver og hvilke problemer som skal løses.

Jobbsøkerkurset baserer seg en jobbsøkermetodikk fra Jobbsøkerkoden, som Haugen har skrevet sammen med Olav Schewe. Boken handler om at du som jobbsøker må forstå noen grunnleggende spilleregler for å lykkes. Skjønner du dem, vil du være i stand til å skrive gode søknader og takle jobbintervjuer.

– Spillereglene tar utgangspunkt i seks premisser som vil gjøre deg sterkere når du søker jobb. På kurset vil du få servert disse spillereglene, som jeg vil si skiller seg fra annen litteratur du finner rundt omkring om jobbsøking.

Teknas egen jobbsøkerportal

Vi i Tekna ønsker å være en støttespiller for alle medlemmene våre når det gjelder jobbsøking og karriere. I tillegg til jobbsøkerkurs, tilbyr vi også fyldige karrieresider. Der får du en grundig gjennomgang av hva du bør tenke på når du er på jobbjakt.

– Rådene er utarbeidet av fageksperter i Tekna som kjenner til bransjen studentene skal ut i. Portalen er veldig populær blant de unge, og særlig blant førstegangssøkende som er ute etter hjelp til å sette opp CV eller søke sommerjobb og internship i studietiden, sier Morten Holt, som er ansvarlig for karrieretilbudet hos studentene i Tekna.

I portalen får du hjelp til å skrive søknad, sette opp CV og selve jobbintervjuet. Du får også informasjon om arbeidsmarkedet og begynnerlønn samt hjelp til å bygge nettverk.

– Vi hjelper deg med å vise hvorfor en arbeidsgiver skal ansette akkurat deg. Jobbsøkerportalen vår gir deg rett og slett svar på alt du lurer på vedrørende jobbsøking, sier Holt.

Bli en mester på å skrive CV

I løpet av livet kommer du å skrive opptil flere jobbsøknader og stadig forbedre CV-en din. Dermed er det alfa omega å ha tilgang til noen gode verktøy.

Som medlem i Tekna får du, i tillegg til jobbsøkerportalen, gratis tilgang til CV-Byggeren – et tilbud som er en trinnvis løsning som forenkler og profesjonaliserer CV-en din.

– I CV-Byggeren finner du en ferdigutfylt mal som gjør det enkelt for deg å oppdatere CV-en. Du får også nyttige skrivetips som guider deg gjennom jobbsøkingen, sier Holt.

Etter at du har gjort grunnarbeidet, kan du sende CV-en din til gratis vurdering hos en av Teknas erfarne karriereeksperter som kjenner bransjen godt. 

­– Det samme kan du gjøre med arbeidskontrakten din når du kommer så langt – før du signerer. Våre advokater hjelper deg med å avklare om alt ser bra ut med tanke på arbeidstid, lønn og annet. Dette hjelper deg til å være trygg på at alt er i orden før du signerer. Svartiden på denne tjenesten er kort, og dette er helt gratis for medlemmer forteller Holt.

Les også: Sjekkliste for arbeidskontrakt

Jobbsøking for studenter

Hvordan skrive CV? Hva bør du si på jobbintervjuet? Hva bør du be om i lønn? Er kontrakten din god nok? Vi har samlet våre beste verktøy for at du skal lykkes på arbeidsmarkedet.

 

Bli medlem i Tekna

Er du medlem i Tekna som student får du tilgang på alle de samme fordelene som andre Tekna-medlemmer, men til en brøkdel av prisen.

Kurs og webinarer

Mye av vårt faglige tilbud til studenter streames eller gjennomføres som webinar. Her finner du et utvalg av de mest aktuelle arrangementene for studenter. 

Les også

Relaterte kurs og arrangementer