Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Aktuelt

Grønland - Vilt, vakkert og vått

Tekst av Emil Gulbransen 3. sep. 2019

Som studentmedlem i Tekna kan du søke om støtte til din masteroppgave. Emil fikk støtte til å dra på felttur til Grønland i forbindelse med sin masteroppgave i mineralogi. Her kan du lese om hans spennende tur til Grønland.

Gønland - En geologs drøm

Sør-Grønland er det du vil kalle vilt, vakkert og vått. Et avsideliggenes land, hvor alt ser ut til å ta den tiden det trenger. Du finner uendelige av «stille-tv» øyeblikk der oppe, fra å se solnedgangen mellom fjordene til det mer spektakulære «isfjell veltet». Naturen er overraskende lik som i Norge, fra dype fjorder og høye tinder til en sjelden isbjørn og yndige blåklokker. Men en ting som skiller Grønland fra Norge er dens enestående geologi!

Med stipendet fra Tekna har jeg hatt muligheten til å dra på felttur til Ilímaussaq området på Grønland i forbindelse med min master i mineralogi. I mitt reisefølge var min veileder Henrik Friis, førsteamenuensis i mineralogi ved Natur Historisk Museum, Fabrice Dal Bo, postdoktor ved NHM, samt Tom Weidner, en dansk mineralsamler og mangeårig feltkompanjon til Henrik Friis.

Masterstudent og på jakt etter støtte? Her kan du søke Tekna sitt masterstipend.

Bilde 9.jpg

Foto: På leting etter mineraler. Bildet av Henrik Friis, tatt den 22. juli

 

På jakt etter norditt

I min masteroppgave skal jeg analysere og karakterisere et mineral som heter norditt. Grønland er en av de få stedene i verden hvor vi finner geologiske komplekser som har veldig høy alkalinitet. Dette fører til at det dannes meget sjeldne og forskjellige mineraler innenfor et relativt lite geografisk område. Et av disse mineralene er norditt, et natrium-zink-silikat som inneholder betydelige mengder av «rare earth elements» (REE). Cerium (Ce) og Lantan (La) er to slike elementer og er de det er mest av i norditt, se tabell 1. De relativt høye konsentrasjonene av REE er noe av det som gjør alkaline komplekser slik som Ilímaussaq svært interessante fra både et geologisk og framtidsrettet synspunkt.

Norditt-gruppen består av fem medlemmer og er et utrolig sjeldent mineral på kloden. (Tabel1)

Tabell 1.JPG

REE er en gruppe sjeldne jordarts metaller som brukes i moderne teknologier, spesielt innenfor alternative energier som magneter i vindmøller eller lav-energi lyskilder slik som skjermen på mobilen din. I Norge hører dette inn under regjerningens ønske om nye teknologier og er kjent som «Grønt skifte». I dag utvinnes REE primært fra Kina med store konsekvenser for miljøet, men siden 2009 har kinas monopol på REE produksjon resultert i et stort fokus i resten av verden for å finne nye forekomster av metallene. Målet er da å kunne utvinne REE på en mer bærekraftig og miljøvennlig måte enn det som gjøres i dag.

Bilde 7.jpg

Foto: Utsikt fra toppen av Nakalaq noen dager før det snødde her. 
Tåken lå tykt i dalene den dagen. Selvtatt bilde den 24. juli.

 

Støtte fra Tekna

Midlene fra Tekna har for det meste gått til reise og transport, samt kost og losji. Det har dekket flyreise til og fra Grønland, med mellomlanding i København. I og med at det ikke er noe særlig veier utenfor landsbygdene, går det meste av langdistanse reiser via båt, så dette har de også dekket. I tillegg har de dekket for bo på Narsasuaq hostel og på en gammel mink-gård i Narsaq, samt også mat for alle dagene der oppe. Til slutt dekker det også transport med båt av prøvene som ble samlet på turen, slik at vi får de til Norge.

Stein, stein og mere stein

Til sammen samlet vi i underkant av 330 kg stein. Dette er materiale som er del av flere forskningsprosjekter i tillegg til mitt. Håpet er at det materiale jeg har samlet skal bidra til å gjøre oppgaven min bedre. I tillegg har jeg under oppholdet fått «hands on» erfaringer fra de komplekse geologiske områdene. Dette hjelper ekstremt mye ettersom å bare lese artikler om ukjent områder, steiner og mineraler kan være forvirrende og lite lærerikt noen ganger.

Bilde 2.jpg

Foto:Norditt (brun/grå)  i midten av bildet mellom ussingitt. Se lupen for skala. 

 

Dette har virkelig vært en flott opplevelse! Det å kunne dra til et slikt enestående sted er helt unikt for en masterstudent og ville ikke vært mulig uten hjelpen fra Tekna. Ilímaussaq-komplekset er en av de få stedene i hele verden hvor vi har en slik diversitet og kompleksitet i geologi og mineralogi, og for en geolog er dette et av stedene man helt klart har på sin «bucket-list».

Jeg er utrolig takknemlig for å ha mottatt stipendet, og jeg synes det er utrolig flott av Tekna at de tilbyr en mulighet for å få ekstra støtte til masterprosjekter. Dette vil i mange tilfeller løfte forskningen og forståelsen for temaet som det skrives om! Jeg vet iallfall at det har vært tilfellet for meg!

Vil også takke min veileder Henrik Friis for hjelp med planlegging og gjennomføring av feltturen.  

bilde 5.jpg

Foto: Blåklokker med utsikt. Selvtatt bilde den 13. juli.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer