Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lise Styve foran et skilt som stenger kirsebæralléen

Aktuelt

Blogg: Status for norske studenter i København

Tekst av Lise Styve Publisert: 3. apr. 2020

I likhet med Erna har den danske statsminister, Mette Frederiksen, uttalt at “Vi plejer som danskere at søge fællesskab og være tæt. Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand”.

Skrevet av Lise Styve. 24 år gammel og studentkontakt i Tekna København. Studerer Matematisk Modellering og Computing (sivilingeniør) ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Som for andre studenter har hverdagen her i København endret seg på kort tid. Danmark var tidlig ute med å innføre tiltak for å hindre den raske spredningen av COVID-19. Den 11. mars stengte alle utdannelsesinstitusjoner, ansatte ble sendt hjem fra jobb og offentlige arrangementer ble avlyst. To dager senere stengte landegrensene, som hindret mange i å reise til eller fra familie i Norge.

Nå er alt utenom matbutikker stengt og det er forbudt å samles mer enn ti personer i det offentlige. København har til og med innført en regel om at gå- og løpeturer rundt de populære «søerne» skal foregå i kun én retning for å minske smittefaren.  

Samtidig med de omfattende, men nødvendige restriksjonene, viste hjelpen seg å være på vei. I hvert fall for danske studenter (og oss med dobbelt statsborgerskap). Danmark sørget 19. mars for en økonomisk hjelpepakke, også til studentene! Det ga mulighet for et tre ganger så stort månedlig studielån i tillegg til stipendiet mens krisen pågikk.

På grunn av det dramatiske fallet i kronekursen og permitteringer fra studiejobb, kan norske studenter derimot risikere økonomiske utfordringer fremover. For at norske myndigheter skal følge etter, tror jeg det er det viktig at de utenlandsstuderende synliggjør denne problemstillingen.

Fremover blir det også viktig å finne noen lyspunkter, i en ellers alvorlig situasjon. Jeg opplever at mange er gode til å holde stemningen oppe både virtuelt og ut gjennom vinduer og franske altaner. Vi har blant annet hørt mye på podkasten “Her går det godt” sine koronaspesialer og innført “pressemøteskål” hver gang det blir annonsert nye koronatiltak. Det vil også være en stor opptur dersom 17. mai-feiringen flyttes til etter eksamensperioden.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer