Ali Ahmed jurist i Tekna står foran Akerselva

Råd og tips

– Det viste seg at kvinnen hadde krav på 300 000 kroner fra sin tidligere samboer

19. nov. 2018

Advokat Ali Ahmed får daglig henvendelser fra Tekna-medlemmer som trenger juridisk bistand i slitsomme situasjoner. Da et medlem sto i et vanskelig samboeroppgjør ble rådgivningen helt avgjørende – og endte opp med å snu hele saken på hodet.

Ali Ahmed jobber med privatrettslig rådgivning i Tekna, også til selvstendig næringsdrivende medlemmer. Han gir rådgivning innen de fleste typer privatrettslige saker til Teknas medlemmer, unntakene er spørsmål om skatt og strafferett.

–Vi hjelper medlemmene å finne de mest praktiske løsningene. Dermed blir det ikke bare juridisk hjelp, vi gir også praktisk veiledning på hvordan du skal fremme kravet ditt. Ofte holder det at vi svarer på en e-post, og veileder dem videre til rett instans. Også gjør vi selvsagt en vurdering av forholdet, om det overhodet er verdt å ta saken videre, forteller Ahmed.

Hver dag svarer advokaten på flere titalls henvendelser fra Tekna-medlemmer i forskjellige utfordrende situasjoner.

– Det er veldig spennende å møte på så mange ulike problemstillinger. Mange av medlemmene har gjort mye research før de kontakter oss, og vil gjerne ha konkrete svar. Det trigger jo selvsagt, og gjør at du blir nødt til å grave enda litt dypere enn du ellers ville gjort.

Trenger du juridisk bistand? Som medlem av Tekna kan du kontakte oss om både arbeidsforhold og privatrettslige forhold. Les mer her!

Utfordrende samboeroppgjør

Selv om Ahmed gir en hjelpende hånd til flere personer hver dag, er det spesielt én sak han husker godt fra sin tid i Tekna.

I sommer tok en av medlemmene kontakt for å få råd i en vanskelig situasjon. Hun sto midt oppe i et samboeroppgjør, der den tidligere samboeren hevdet at hun var skyldig rundt 60 000 kroner.

– Da hun kom til oss hadde hun noen helt konkrete spørsmål, angående oppussing de hadde gjort i fellesskap og om eierandeler i leiligheten de hadde bodd i sammen. Vi ga henne rådgivning, og sa at hun hadde rett i denne saken, forteller Ahmed.

Kvinnen hadde gjort en utregning, som viste at hun ikke skyldte ham noe. Denne sendte hun til Tekna. Men da Ahmed og kollegene gikk gjennom tallene skjønte de at noe ikke stemte. 

– Da vi så nærmere på regnestykket, fant vi ut at det var satt opp litt feil. Det viste seg at kvinnen faktisk hadde krav på 300 000 kroner fra sin tidligere samboer. Dermed ble hele saken mildt sagt snudd på hodet.

Fikk aksept på alle fronter

Til tross for helomvendingen, ønsket kvinnen fortsatt å legge saken død. Hun ville ha en god avslutning, uten oppgjør. Men den tidligere samboeren var ikke klar til å føye seg.

– Han mente at rådgivningen hun hadde fått hos oss bare var «lek med tall»; det hadde han visstnok fått høre fra sin advokat. Siden hun ikke ønsket å ta saken for retten, ba hun om råd til hvordan hun skulle gå frem for å kunne legge dette bak seg.

Ahmed foreslo at hun skulle be om skriftlige kommentarer fra motpartens advokat. Han var nemlig ikke sikker på at mannen overhodet hadde engasjert en advokat i saken. Og forslaget ga resultater:

– Da fikk hun aksept på alle fronter. Han trakk seg, og det ble null oppgjør. I tillegg hadde hun sett seg lei av trakassering på sosiale medier. Så vi foreslo at hun skulle få inn en klausul om at han skulle slutte å plage henne, i bytte mot at hun ga slipp på de 300 000 kronene. Pengene ville hun jo uansett ikke ha. Det gikk han med på, så det hele fikk et veldig godt utfall for medlemmet, forteller Ahmed.

Slapp unna store kostnader

Kvinnen kunne prise seg lykkelig for å være Tekna-medlem i dette tilfellet. Hvis ikke kunne affæren kostet henne dyrt.

– Da måtte hun ha engasjert en advokat for å gå gjennom regnestykket og fremme krav på hennes vegne. Det ville nok utgjort en kostnad på rundt 20 000 kroner. Siden hun ikke ønsket noen penger fra oppgjøret, ville det jo vært kjipt å gå i minus for å få saken ut av verden, forteller Ahmed.

Ikke bare ble saken en stor seier for Tekna-medlemmet, den ga også en god ettersmak for advokaten.

– Som advokat blir du selv også veldig fornøyd, når du kan hjelpe noen på en måte som er så målbart. Ofte gir ikke veiledningen målbare resultater. Men akkurat i denne saken kunne man se effekten med én gang. Det er selvfølgelig tilfredsstillende, avslutter Ahmed.

Bli medlem

Som medlem i Tekna får du tryggheten av en sterk fagforening i ryggen, faglig påfyll, sosiale møteplasser og en av Norges beste bank- og forsikringsavtaler.

Relaterte kurs og arrangementer