Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sammensatt illustrasjonsbilde av kvinner innen teknologi og naturvitenskap.

De brøt barrierer

De var uredde - kvinnene som gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner innen teknologi og naturvitenskap. Denne uken har vi hedret noen av de mest markante gjennom de siste vel hundre år. Vi gratulerer med kvinnedagen og heier på dagens kvinnelige teknologer som står på skuldrene av disse foregangskvinnene.

1907

Wilhelmine (Mimi) Johnson fra Tynset, var Norges første kvinnelige geolog og bergingeniør. Hun viste at også kvinner kunne virke som geolog på museum, i laboratorier og på kartleggingsoppdrag. 

Wilhelmine Mimi Johnson

 

1912

Kristine Bonnevie - En forskerbauta

Hun ble utnevnt av Kong Haakon i statsråd, til ekstraordinær professor i zoologi 4. juli 1912. Bonnevie ble dermed Norges første kvinne med universitetets høyest rangerte tittel, året før kvinner fikk allmenn stemmerett.

Bonnevie

 

1919

Margot Holtan f. Dorenfeldt og Randi Holwech var Norges første kvinnelige sivilingeniører som ble uteksaminert ved NTH i 1919. 

Margot Holtan

 

1929

Ellen Gleditsch, født i Mandal og oppvokst i Tromsø, ble kjemiker og spesialist på radioaktivitet. I 1907 ble hun elev ved Curie Institute i Paris. I løpet av fem år der, var hun to ganger assistent for Marie Curie, og deltok i pionerarbeid innen radioaktivitet.

Ellen Gleditsch

 

1942

Inger Bruun ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 1942 innen meteorologi, og samme år ansatt som første kvinnelige Statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt i Bergen. I 1980 ble hun den første kvinnelige fagsjefen på Meteorologisk institutt i Oslo. 

Inger Bruun

 

1963

Synnøve Inga Liaaen Jensen fra Ålesund, kjemiker og professor emeritus ved NTNU. Hun avla i 1963, som første kvinne i Norge, dr.techn.-graden. Hun ble i 1970 utnevnt til professor i organisk kjemi ved Norges tekniske høgskole, og var institusjonens første kvinnelige professor.

Liaan Jensen

 

 

1982

Idun Reiten regnes om en av Norges fremste matematikere. I 1982 ble hun første kvinne i Norden til å bli professor i matematikk. Hun er verdenskjent innen sitt fag for å ha utviklet en sentral teori innen algebra.

 

 

1982

Anne-Grete Ellingsen fra Bergen, er regnet som Norges og verdens første kvinnelige plattformsjef i Nordsjøen. Hun er utdannet sivilingeniør fra Universitetet i Stavanger og bedriftsøkonom. Bare 25 år gammel fikk hun jobben som plattformsjef i Nordsjøen for Elf Aquitaine, på Frigg DP2.

Anne Grete Ellingsen

 

1990

Berit Kvæven fra Øvre Sirdal ble i 1990 valgt til Teknas første kvinnelige president. Kvæven er utdannet sivilingeniør fra NTH (nå NTNU) i 1967, og tok doktorgrad i kjemi i 1976.

Berit Kvæven

 

 

1992

Ingeborg Sølvberg (født 1943) ble i 1992 Norges første kvinnelige IT-professor. Hun er mest kjent for utviklingen av biblioteksystemet BIBSYS som var i bruk av over 2000 bibliotekansatte i 40 år.

Ingeborg Sølvberg

 

 

1997

Siri Margrethe Kalvig fra Stavanger er gründer og tidligere administrerende direktør i værvarsel-selskapet Storm Weather Center, etablert i 1997. Allerede i 1992 fikk hun kjendisstatus som værmelder på TV2.

Siri Kalvig

 

2013

Margareth Øvrum fra Skien var Statoils første kvinnelige plattformsjef på Gullfaks-feltet. I 2013, ble hun kåret til «Årets mest innflytelsesrike teknologikvinne». Kåringen kom i stand som en markering av at det var hundre år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge.

Margaret Øvrum

 

 

2014

Som de første nordmenn noensinne ble May-Britt Moser og Edvar Moser tildelt Nobelprisen i medisin for sin oppdagelse av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen. May-Britt Moser ble professor ved NTNU i 2000 og leder Senter for nevrale nettverk i Trondheim.

May-Britt Moser profilbilde