De tillitsvalgte hjelper deg med lønnsutvikling

Tekna har hundrevis av tillitsvalgte som hjelper deg som Tekna-medlem med å få en riktig lønnsutvikling gjennom årlige lønnsforhandlinger.

Bedrifter med gode tillitsvalgte er den beste garantien for gode og ryddige lønnsforhandlinger. Er du ikke i en bedrift med tariffavtale, har du faktisk ikke krav på lønnsforhandlinger.

- I prinsippet kan arbeidsgiver i slike tilfeller fastsette lønnsutviklingen uten forhandlinger, selv om mange bedrifter løser dette gjennom individuelle lønnssamtaler, sier advokat Arve Vaale-Hallberg i Tekna.

Han påpeker at tillitsvalgte er en meget viktig ressurs for Tekna-medlemmene.

- Dette er skolerte og ofte erfarne folk som kjenner hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, og som vet hvordan gode prosesser skal gjennomføres. De har også tilgang til lønnsstatistikk og kunnskapsbaserte verktøy som gir dem tyngde i forhandlingene, sier Vaale-Hallberg.

- Lønn opptar folk

Tillitsvalgt Ines Sulentic i Technip Norge, forteller til Teknamagasinet at rollen som tillitsvalgt er både krevende og interessant. Hun leder forhandlinger for cirka 150 Tekna-medlemmer i bedriften.

Ines Sulentic.jpg

Ines Sulentic i Teknip Norge. Foto: Anne Grete Nordal, Tekna magasinet.


– Lønn og lønnsforhandlinger opptar folk. Jeg får ekstremt mange spørsmål om dette fra våre medlemmer. Vi hjelper, svarer og videreformidler informasjon fra Tekna og fra vår egen bedrift, og gir medlemmene indikasjon på hvordan de ligger an, slik at de kan gjøre sine egne vurderinger som grunnlag for lønnssamtaler med lederne sine, sier hun.

Som tillitsvalgt bruker hun og de andre i Tekna-gruppas styre lønnsstatistikken aktivt i forberedelser til de kollektive forhandlingene om en felles pott med arbeidsgiver.

– Det gjelder å være best mulig forberedt. Arbeidsgiver stoler mest på sine egne tall. Desto viktigere er det for oss å ha vår egen statistikk slik at vi ikke må stole blindt arbeidsgivers tall, syn og fortellinger, sier Ines Sulentic. 

Aktuelt om lønn

 • Bratt opp for de unge

  Bratt opp for de unge

  Publisert: 26. september 2019
  Fersk kunnskap og evne til raskt å tilegne seg ny kompetanse skal synes på lønnsslippen, mener Tekna, og det gjenspeiles i resultatene fra årets lønnsstatistikk.
 • Unngå disse fire feilene i lønnssamtalen

  Unngå disse fire feilene i lønnssamtalen

  Publisert: 26. september 2019
  Alle ansatte bør ha en årlig samtale om lønn. Det blir fort årets viktigste prat, og derfor bør du være godt forberedt.
 • Det lønner seg å bytte jobb

  Det lønner seg å bytte jobb

  Publisert: 09. desember 2019
  Ønsker du deg vesentlig mer lønn enn du har i dag bør du vurdere å flytte på deg.
 • Gruer du deg til lønnssamtalen – vær åpen om at det er vanskelig

  Gruer du deg til lønnssamtalen – vær åpen om at det er vanskelig

  Publisert: 16. desember 2019
  Angsten over å være for lavt lønnet kan svekke manges selvbilde i årevis. Skal du i lønnssamtale, så vær åpen om det oppleves vanskelig, skap en god atmosfære, tenk strategisk og ikke tøm deg for argumenter i starten.
 • 4 tips til hvordan du bør forhandle om startlønn

  4 tips til hvordan du bør forhandle om startlønn

  Publisert: 13. desember 2019
  Kanskje har du endelig fått tilbud om drømmejobben – og som nyutdannet kan det være fristende å bare takke ja til tilbudet med en gang. Men dropper du å forhandle startlønn går du fort glipp av noen ekstra tusenlapper i måneden.
 • De tillitsvalgte hjelper deg med lønnsutvikling

  De tillitsvalgte hjelper deg med lønnsutvikling

  Publisert: 09. desember 2019
  Tekna har hundrevis av tillitsvalgte som hjelper deg som Tekna-medlem med å få en riktig lønnsutvikling gjennom årlige lønnsforhandlinger.
Publisert: 9. desember 2019