Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Du kan tape mye på å ikke forhandle startlønn.

Råd og tips

Fire tips til hvordan du bør forhandle om startlønn

Oppdatert: 1. des. 2023

Du bør forhandle om startlønn, ellers kan du fort gå glipp av tusenlapper i måneden.

Juridisk rådgiver i Tekna, Bernt Almbakk mener alle bør forhandle om startlønnen.

Kanskje har du endelig fått tilbud om drømmejobben? Som nyutdannet kan det være fristende å bare takke ja til jobbtilbudet med en gang. Men dropper du å forhandle startlønn kan du fort gå glipp av noen ekstra tusenlapper i måneden.

Du er i så fall ikke alene om å tenke på denne måten. Mange synes at det å forhandle lønn er skummelt. Halvparten av norske arbeidstakere takker ja til jobben før de i det hele tatt spør om lønn. Det kommer frem i en undersøkelse gjort av ManpowerGroup. Dette kan vise seg å være et feiltrinn, siden det ofte er akkurat da man er i en sterk posisjon til nettopp å forhandle om lønn.  

– Det er på vei inn i ny jobb du som oftest får det største lønnshoppet. Selv om du i mange jobber har rett på en årlig vurdering av lønnen, så kan det ta lang tid å jobbe utbetalingen opp til det nivået du ønsker dersom startlønna er lav, sier Bernt Almbakk, juridisk rådgiver i Tekna.

Nyutdannet og skal forhandle lønn for første gang?

Skal du forhandle lønn for første gang? Se Teknas anbefaling for begynnerlønn for 2024.

Illustrasjon begynnerlønnsanbefaling

Almbakk understreker hvor vanlig det er å forhandle lønn, og hvor viktig det er at du tørr å gjøre nettopp det.

– Dropper du å forhandle startlønn går du fort glipp av noen ekstra tusenlapper i måneden. Og det over flere år, sier han. 

Bruk informasjonen du har tilgang til

Tekna kommer hvert år med en anbefaling for begynnerlønn. Dette er en gjennomsnittlig startlønn for nyutdannede innenfor privat, statlig og kommunal sektor.

Bli medlem

Du får to forsikringer inkludert, sparer mye penger på våre fordeler og kan treffe andre på våre sosiale og faglige arrangementer. 

– Denne kan du bruke som en veiledning for hva du kan forvente å tjene i din første jobb. Du kan også bruke den som et forhandlingskort om du får et lavere tilbud, sier Almbakk.

Han forteller også at mange av virksomhetene som ansetter følger med på denne anbefalingen og lønner deretter.

– Det er likevel stor forskjell på bedrifter, og oppstartsfirmaer har eksempelvis ofte lavere lønn enn de større selskapene. Denne anbefalingen betyr heller ikke at du ikke skal forhandle om du blir tilbudt mer enn gjennomsnittet i lønn, sier han.

Er du veldig usikker på hva du kan forvente i lønn, så bør du kontakte den tillitsvalgte i bedriften.

– Den tillitsvalgte forhandler lønn hvert år for Tekna-medlemmene i bedriften, og kan derfor svare deg på hva du kan forvente å få i lønn. Er du usikker på om bedriften har en tillitsvalgt, kan du kontakte oss i Tekna. Vi vil sette deg i kontakt med rett person, forteller Almbakk.

Du trenger ikke bekymre deg for om noen finner ut av at du har undersøkt dette på forhånd.

– Den tillitsvalgte har taushetsplikt overfor medlemmene, og vil selvfølgelig ikke sladre til sjefen om at du har undersøkt dette før forhandlingene, betrygger han.

Få hjelp til å se gjennom kontrakten

Som juridisk rådgiver jobber Almbakk med å bistå de tillitsvalgte ute i bedriftene med forhandlinger. Han har også kontakt med de enkelte medlemmene i Tekna gjennom den juridiske vakttelefonen.

Dette er et tilbud til alle medlemmene av Tekna, og du kan gjerne ringe hit om du har spørsmål rundt jobbtilbudet.

– Er du usikker på noe i kontrakten kan du sende den over til oss, så vil vi gå gjennom den sammen med deg. Vi kan også bidra med å vurdere lønnstilbudet. I tillegg kan vi gi deg noen tips til hvordan du bør gå frem ved en eventuell forhandling, sier Almbakk.

Noe du bør sjekke er om avtalen gir deg rett til full lønn under sykdom og foreldrepermisjon. Her dekker Folketrygden opp til 6 G, noe som i dag er cirka 670 000 kr (Du finner oppdatert korrekt verdi for G her). Mange Tekna-medlemmer vil raskt komme over dette i lønn. Det er svært mange arbeidsgivere tilbyr dette for sine ansatte. Hvis du ikke har dette, bør du derfor forsøke å forhandle det inn. 

Jobbsøking for studenter

CV, intervju og lønn. Alle våre beste tips, inkludert anbefalt sommerlønn og begynnerlønn etter studiene.

Slik forhandler du - 4 tips

Nå har du sikkert forstått at du bør forhandle om lønnen din, men hvordan helt konkret gjør man det?

Dette er Bernt Almbakks fire beste tips til hvordan du går frem:

  1.  Ta en telefon. Har du bestemt deg for å spørre om høyere lønn, bør du ringe fremfor å sende mail. Da er det enklere å lodde stemningen, og du sikrer at det ikke blir noen misforståelser. Start gjerne med å si hvor glad du ble for tilbudet, still noen spørsmål rundt jobben og stillingen din, og sørg for at tonen mellom dere er god.
  2.  Still spørsmål. I stedet for å kreve høyere lønn, bør du heller stille spørsmål. Du kan for eksempel si: «Jeg synes at lønna var lavere enn jeg hadde sett for meg. Er det noe mer å gå på her?»
  3. Forbered deg godt. Arbeidsgiveren har kommet frem til at det er du som er den rette for stillingen, og det er det en grunn til. Dette er ditt beste forhandlingskort! Trekk frem det du vet at arbeidsgiver vil dra nytte av å ved å gi akkurat deg jobben, og hvorfor du derfor bør få en høyere lønn. Hvis arbeidsgiveren spør deg om hva du hadde forventet deg i lønn, så bør du ha tenkt gjennom et svar på dette på forhånd. Spør arbeidsgiver om det mulig å foreta en ny vurdering. De fleste vil svare ja til dette.
  4. Bruk statistikken og informasjonen du har. Henvis gjerne til begynnerlønnsanbefalingen om du har fått et tilbud som er lavere enn den. Bruk den informasjonen du har tilgjengelig til å underbygge hvorfor du burde tjene mer.

Du bør også forberede deg på at spørsmål om forventninger kan komme så tidlig som i jobbintervjuet.

– Det hender at arbeidsgiver spør under jobbintervjuet om hva du forventer deg i lønn. Da er det viktig at du holder hodet kaldt, og ikke gir dem et tall. Sier du 630 000, så vil du mest sannsynlig ikke få mer enn det. Og det er jo dumt om de egentlig hadde mulighet til å gi deg 670 000, sier Almbakk.

Han har et råd til deg som befinner seg i denne situasjonen også:

– Jobb mot å få et tilbud fra dem først. Si gjerne at du forventer en konkurransedyktig lønn, men vær høflig og hyggelig. Det er arbeidsgiver som har opprettet stillingen, og de har garantert noen tanker om hva de har mulighet til å gi deg. Spør om de heller kan komme med et tilbud de mener er passelig, og at dere heller kan ta det derfra, sier han.

Hvis du ikke lykkes

Ofte lønner det seg å forsøke å forhandle, men i noen tilfeller er det ikke rom for mer. Hvis arbeidsgiver ikke har mulighet til å gi deg mer ved oppstart kan du spørre om dere kan ha en ny vurdering av lønn når prøvetiden din er over. Dette bør i så fall bør tas inn i arbeidsavtalen din. Da får du mulighet til å vise hva du er god for, og et enda bedre forhandlingskort når prøvetiden er over, sier han og legger til:

– Du kan også forsøke å sikre at du er en del av de ordinære lønnsforhandlingene fra det første året du starter i bedriften. Starter du i juni, men lønnsforhandlingene er i januar, så er du sikret en økning da. Slik slipper du å vente enda et år, forteller Almbakk.

Lønn er kun en del av pakka

Hva om du ikke lykkes med å få den lønna du drømte om? Da skal du aller først være veldig stolt og fornøyd med deg selv fordi du forsøkte å forhandle, og så bør du se på de andre godene – for selv om lønn er viktig, så er det ikke alt.

Noe du bør sjekke er hvor mye du får i pensjon. For eksempel er pensjonssparing en viktig del av godene du får ved å jobbe, og skal faktisk bli lønna di når du blir eldre.

– De fleste har en innskuddspensjonsordning, noe som betyr at en prosentsats av det du tjener blir satt inn på din pensjonskonto. Disse satsene varierer fra 2-7 prosent for inntekt opp til 7,1 G, forklarer Bernt Almbakk og fortsetter:

– Hvis pensjonsordningen er dårlig, må du kunne spare opp tilstrekkelig med pensjon på egenhånd. Derfor trenger du høyere lønn. Dette kan du bruke som et forhandlingskort.

Du bør også kartlegge hva slags forsikringsordninger og frynsegoder bedriften har.

– God dekning gjør at du kan spare mye penger ved at du ikke må kjøpe disse forsikringene privat. Det hjelper også på regnestykket om de dekker mobil, samt bredbånd- og mobilregninger, sier Almbakk.

Før du tar et valg bør du se på helheten av det du blir tilbudt. Arbeidstid, oppgaver, arbeidssted og miljøet på jobben er også svært viktig og bør være en del av grunnlaget for vurderingen din.  Når alt kommer til alt, så er det kun du som kan bestemme hva som er godt nok for deg.

Låst hengelås

Hva tjener du i forhold til andre?

Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå? 

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Les også