6. sep.
kl. 16.00–17.30

Er du ny i Oslo og vil bli kjent med både byen og andre Tekna-medlemmer? Bli med Tekna Ung og hør om etableringen av middelalderborgen og utviklingen til dagens moderne festning. Det fortelles om storslåtte begivenheter og dramatiske hendelser. Historien om Akershus festning er historien om Norge!

Meld meg på

Beskrivelse

Besøkssenterets omvisning foregår hovedsakelig utendørs, men vi går inn i særlig tre bygninger av eldre type. Det er Munks tårn (kanontårn fra 1550-tallet), Kongens kasematt (kanonstilling fra 1580-tallet) og Kronprinsens kruttårn (etablert 1755, fangetårn fra 1830-1950).

Kanontårnet med dets tykke vegger og smale kanonglugger – kan du ane nærværet av den hodeløse ridderen som rastløs flakker omkring her i «Ormegården»? Vi går ned i den dype underjordiske passasjen som fører til «Kongens kasematt», en av to bevarte kanonstillinger fra festningens operative fase.

Akershus har vært oppbevaringssted for kjeltringer og drapsmenn i over 650 år. Hør om «Slaveriet» - som festningsarresten først ble kalt, frem til utviklingen av et moderne fengselsvesen midt på 1800-tallet. Vi forteller beretningen om den legendariske mestertyven Ole Høiland som rømte på spektakulært vis fra Akershus i 1839. Opplev de uhyggelige cellene i Kronprinsens kruttårn som ble benyttet som fengsel for norske dødsdømte patrioter under andre verdenskrig. Først ved landssvikoppgjørets slutt i 1950 opphørte Akershus som fengsel.

Vi avslutter turen på en lokal pub for de som ønsker.

Praktisk informasjon

  • Det er viktig at alle møter presis.

Ny i byen

Dette arrangementet er en del av Ny i byen som arrangeres i ulike byer over hele landet. Vi har lyst til å gjøre overgangen til et nytt sted litt enklere og har derfor laget arrangementer hvor du blir kjent med byen gjennom en aktivitet nøye utvalgt av lokalkjente Tekna Ung-tillitsvalgte. Du er hjertelig velkommen selv om du ikke er ny i byen, de nye vil jo gjerne bli kjent med noen som har bodd her en stund også!

Tekna Ung Oslo inviterer til flere aktiviteter i denne ny i byen-uka - Mandag 5.9: Byvandring i Bjørvika - Mandag 5.9: Alkoholfri ølsmaking - Tirsdag 6.9: Guidet tur i Ekebergparken - Torsdag 8.9: Omvisning på Munch - Torsdag 8.9: Vinsmaking - Fredag 9.9: Fjordcruise med D/S Børøysund - Lørdag 10.9: Kurs i windsurfing

Finn frem:

Akershus festning, oppmøte på Besøkssenteret